Monday, June 23, 2008

ALHAMDULILLAH

Syukur.... sekurang2 nyer semuanye berjalan lancar... cukup makan and minum...walaupun tak semua yang di hajat betul2 jadi... perkataan yg paling senang ialah... SABAR... itu je la... sedih pun ader.... rase2nyer macam tak dpt jer executive trainee kat tnb.... tp nak wat camner...SABAR.... bosan tgk perkataan ni sebenarnyer... hari sabtu ari 2 aku sit for MEdSI test.... ok jerr... macam MTeST 4 KPLI.... but its more simple soalan nyer then MTeST.... aku juz spent about 1/2 hour jer.... another 1/2 hour aku duk clourkan blatan soalan 2 bg hitam betul2... cam soalan insak dalam MTeST... jawap ya@ tidak, tepat @ tak tepat n benar @ tak benar pening jgk... honestly la... byk yg aku tipu jawap.... i mean bukan mgikut naluri and sikap aku betul2.... but sbb nak mengikut tatasusila cikgu nyer pasal terpaksa la tipu... klau tak sure la tak dpt.... hampeh.... contoh soalan nyer la lebih kurang cam ni: saya tidak akan mengenakan sebarang bayaran kepada pelajar2 yg ingin menuntut ilmu selepas waktu persekolahan... kalau ikutkan aku sure la aku jawap tak... aku nak kan duit la... zaman sekarang no money no talk la okay.... minyak mahal tanggungjawab tak tanggungjawab... hahahaha... bayar dulu baru ajar... cam kelas tuisyen la... pikir2 rasenyer baik tak yah ade bende alah test2 ni..... dah la bayar 26 hinggit nak isi online borang masuk DPLI pas2 kene test MEdSI dulu pas2 kalau lulus test pgil interview...and lastly baru la dapat... ceh... nak study pun susah... BOSANNNNN....
kalau nak mintak keje lak.. asyik2 interview... naik menyanpah aku... panggil je interview kejenyer tak de jugak... buang masa aku...beria g survey company BOD vision msion history... dress up ... ikut stail interview... kuar duit bagai nak rak... ingat pakai air liur jer nak gi tempat diorang tu... tapi last2 langsung tak dapat jugak.... cakap manis la cam dapat jer cara cakapnyer tapi... mengecewakan aku still terkontang kanting tak tentu arah.... setahun beb aku jadi penganggur... kalau aku tau cam ni baik tak yah aku sambung study.. konon ade degree keje senang la sikit nak dapat tapi cam 2 jugak... kalau aku tau cam ni kesudahan hidup aku setelah mengorban kan masa tido, tenaga, makan, duit dan macam2 la time study dulu... baik tak yah aku sambung... rugi and menyesal tolak tawaran keje dulu... dah dapat dah jawatan pegawai imegresen lepas aku complete aku nyer diploma... tinggal medical check up and pas 2 g training 9 bulan kat n.9.... tp at d same time dapat offer sambung degree... and lastly aku amik degree .. ceh...tinggal kan offer keje...dah lepas 4 tahun baru aku tahu decision aku tu tak betul langsung... SEDIH betul aku...MENYESALLLLLLLLL........
nak terbalikkan masa is impossible.. so teruskan jgk la... walaupun aku sebenarnye memang tak happy langsung... luar nampak happy.. boleh usik orang gurau dgn adik,emak, ayah... tapi jiwa aku tak tenteram....jiwa aku tak sehappy cam kat luar....jiwa aku menangis setiap saat.... thats y aku usik adik aku usik mak and ayah... sebab aku nak redakan jiwa aku yg sememangnyer tak happy...malam berjaga pagi tidooooo.... pas tido tido lagi.... BORINGGGGGG..... hehehe... tak tau la... mulut aku cakap aku gembira tgk kejayaan kawan2 aku.... yela masing2 dah keje and dah leh pakai kreta... tapi hati aku......????.kite tak leh nak tipu hati...even a second pun.....sbb kalau jiwa dah mati... ibarat cam orang mati la...aku definitely tak happy langsung tgk kejayaan diorang...aku JELOUS tau tak!!!!!.... y aku jadi cam ni..... aku dah berusaha macam2 apply macam2 attend macam2 interview... tak cukup 2 mintak pertolongan ALLAH...but still cam 2.. malah makin worse... sebelum ni byk jgk dapat interview but sepanjang bulan jun ni langsung tak de ape2.... cam ne 2.. KECEWA giler la....ape lagi aku perlu buat....kat siapa aku nak mengadu pun aku tak tau... mak ngan ayah aku je la... orang lain? ...heh...blah la.... time cam ni no body la nak amik tau... juz family jer la yg take care sgt2... tp ape bole dorang tolong pun.. sekadar bg moral support and tolong antar g interview leh la....
kalau iman ni tak de dah lame bunuh diri... tapi benda 2 mmg tak kan aku lakukan... org islam... juz igt allah je la... walaupun kadang2 setan ni buat jahat.... so time 2 mulalah marah kan allah.... tapi istighfar banyak2... kite hidup ni sebab kan oleh DIA...so jangan la nak marah2......juz terima....ada HIKMAH nyer satu hari nanti sbb kite ni manusia biasa... hahahha.... juz ni je la boleh tenang kan jiwa aku yg tak happy ni....
adik aku alhamdulillah lulus L.... pas ni sebulan lagi leh la amik P pulak.....alhamdulillah sekali lagi...banyakkan bersyukur....AMIN....

Friday, June 20, 2008

Driving Licence

menggapai lesen L... HUHUHU...

kuikuikui... gud luck la for my adik yg amik test kpp tomorrow... very the bersemangat giler bace buku kpp 2 and try jawap soalan dalam buku.... macam group discussion:mak, ayah and aku join group 2...hahaha...masing2 ikut menjawap soalan dlm buku.... and adik aku siap g try jawap soalan kat com ps samy nyer driving school...dapat 47/50... huhu... macam akunyer kpp test result jer... hope dapat lebih kurang cam2 gak la for tomorrow... caiyokkk....
aku dah pun selamat amik licence last year kat ps samy gak...huhu... lesen D aku dah nak dekat 1 tahun dah... tp still tak konfiden lg... juz bawak kat area cni2 jer tak try bawak kt jln yg mencabar...so sampai biler2 pun tak konfiden... hehe....
gud luck for portugal for today's match and to my adik...tomorrow wat betul2... yakin boleh... and to me too... this saturday medsi test......

Tuesday, June 17, 2008

MEdSI Test

this is the book... beli kat kedai buku popular

wow.... this saturday ade MEdSI test lak kat SMK Seri Garing....kol 10 to 12 tgh hari... dah g survey jalan senang masa nak g nanti... tak jauh dari pekan rawang... kat c2 ade byk2 sekolah...
bulan sudah dah g MTeST kat SMK Setapak Indah kat KL... la ni kat Rawang plak... dekat la sikit... ari 2 dah la jauh... yela i kat batang kali... benda 2 kat kl... lak 2 kene ade kol 8 pagi... so awal2 pagi dah kuar rumah... kol 5 dah kuar umah... naik komuter from batang kali and then 2run kat kl sentral (2 kali tukar) pas 2 naik putra lrt kat kl sentral 2run kat taman melati... sampai dalam kol 7 pagi... sempat makan jap... nasib sekolah 2 tak jauh dr lrt... dekat sgt... alhamdulillah la tak tau la nanti ade pgil iv ke x... harap ade la....ni second time amik... memang dah wat preparation glier2 nyer... siap beli buku lagi.... mok soon sang yang tulis....
for this saturday pun dah start wat preparation dah... buku pun ader.. same arthur mok soon sang...lepas g MTeST singgah kat Jalan Masjid India...ader kedai buku kat c2 yang jual buku2 ni... kt kedai popular pun ader....
pasal MEdsi 2 sesape yang tak check leh check kat
http://www.mpm.edu.my/medsireg/index.php thanks didi kalau ko tak bagi tau habis aku... tak amik la MEdSI Test ni.... kalau MTest 2 ader Buku 1 (Kuantitatif and BI), Buku 2 (INSAK) and Buku 3 (Analitikal and Verbal)...
yang ni pulak ade 4 kompenen dier test....PERSONALITI, MINAT KERJAYA, NILAI INTEGRITI and KECEGASAN EMOSI... soalan nyer cam soalan INSAK mase amik MTeST... ader 300 soalan...jawap dalam mase 1 jam setengah... jawap ya atau salah... tapi dah try contoh soalan dalam buku 2... ok la....tp x tau la nanti.... konpius jgk kite jawap betul rupenyer salah... yg salah rupenyer betul... hamput tol.... nak amik DPLI ni pun susah sgt.....
so gud luk la for me... since xde org nak wish... and to Didi ...caiyook... gambate kudasan... aja..aja fighting.... basya'....... bace buku 2 tau...

another book for MTeST also bought it from Kedai Buku Popular

Sunday, June 15, 2008

TRIO UITM

Bung, me and didi

TRIO UiTM @kembar 3 tu la gelaran kitorang budak bertiga yg paling come2 belaka ni.. hehe...honestly aku tak pernah ade kawan yg best cam ni... tak tau camner boleh rapat n jd geng yg paling kamcing kt uitm... tak sah klau sorg tak de...ni kire pekej lgkap kitorg.. klau nak kawan kene kwn smpai tiga2 org sekali... kalau nak ngorat salah sorg dr kami kene ngorat tiga2 sekali... huhu... 2 la pengalaman paling best sepanjang idup aku... sekepala sekaki setangan n semua yg se la....ramai yg jeles ngan pershabatn kami... hehe... lecturer semua kenal trio kami ni..yela semuanyer ber3 tak renggang kate org...haha...prof amin la slalu usik kitorg, KEMBAR... kalau sorg takde mmg obvious sgt mesti tye sorg lg mane... and ade yg pelik camner 3 org boleh rapat.. sbb normally kalau ber3 mesti slah sorg 2 rase terpinggir and find kawan lain... but not us... we enjoy together...kalau sorg susah lain2 pun susah same..susah senang kami kembar 3 la same2 tanggung...hehe...
so let me story something about member of TRIO UiTM...haha... First: DIANA aka Didi or Cucubi (ade sejarah ni naper kitorg choose nickname ni 4 die..haha...hye kami je tahu..;p) org paling cute putih sopan santun and for sure ramai peminat...kalau nak list peminat2 die ni tak ckp la blog ni... menunjukkan betapa ramainyer peminat dier... aku kenal sgt la lame die ni sbb die classmate aku mase diploma dulu...so boleh bygkan la bape lame aku kenal dier..about 7 years jgk la...tp die dulu mase sem 1 diploma geng ngan dayu n lisa... pas2 die rapat ngan zila..mase sem 5 n 6 aku ade la masuk geng didi n zila but juz for mase nak gi kelas jer... die ni baik sgt and ringan tulang...kirenyer klau aku ade abang leh la recomment dier kt abang aku...(kalau la...haha..) so biler smbg degree mungkin allah 2 maha mengetahui.. aku tak dapat masuk kemasukan bulan 6 ..aku mmg frust giler.. yela kawn baik aku mase 2 ct dpt masuk..so giler2 la aku frust...tp ade hikmah klau aku masuk cepat takde la aku knl ngan member2 yg best ni...so nak di jadikan cerita dier pun tak dpt masuk jgk... so mase 2 rase lege sikit sbb dh tau ade la jgk kawan utk aku menempuhi 5 semester degree nnti... sem 1 hgga la ni kami rapat....aku igt lg die sms aku few days before registration.. janji nak tgu kat bus stop sek2...so everything kami buat same2 mase 2.. one of our member tak masuk lg dlm crite ni...huhu...tuggu...so kami pun dapat bilik yg same kat melati 4-05-25 kalau tak silap la bilik kami...hehe.. mmg byk la yg bes kami berdua buat antaranye meradak biskut malam2 ari ber2 haha... tiap2 malam mesti buat teh and pagi bancuh milo... sampai taklimat fakulti :ni kire mmg compulsary la kene attend utk bdk2 baru cam kami..tp kerana keasyikan memakan biskut and milo so kami pergi sana dah kol 10..haha..mmg selamba giler.. yela bdk yg tak bape baru.. dah tak takut dah..so org dh kuar dewan kami bru sampai...nasib tak kene marah... and after ni la kami baru berkenalan ngan nolin...another member of TRIO UiTM...haha... aku tegur die dulu...aku ajak dier sekelas and g kelas same esok...so...Bermula la cerita persahabatan kami..huhu...
Bung and Didi

so nak cite plk pasal Bung kesygn aku ni Norlin aka Cik Bung Caca roommate aku yg paling best kt umah sewa... paling meriah and kecoh... dgn semua org die boleh masuk..kirenyer die ni sgt peramah la...aku dah kenal lame die ni masa diploma dulu pun dah kenal sbb die classmate laila rommate aku masa duduk kat hostel dulu..die mmg hyperactive la...aku pendiam skit so mase 2 aku tak ckp byk sgt dgn dier... aku jd pendgr je la crite2 die masa die bertandang kat bilik aku dulu... hehe... tp sape sgka kan... last2 jd member aku...everything start mase first day register during amik degree 4 tahun lepas...aku dah cite pun kat atas...kebetulan die nyer bilik satu level ngan aku tp kat blok sebelah..tp dekat la...so die mmg selalu bertandang kat bilik aku and diana.. mase 2 die duduk ngan wawa...aku igt lg 1 persitiwa lucu yg mendebarkan... mase 2 time tsunami... kebetulan ade satu malam 2 tak silap aku mase 2 mgu peksa kot... semua bdk2 melati sibuk study kt bilik masing2... aku and diana pun sibuk belek2 buku...tp mase 2 dh nak siap2 g tido.. nolin g balik bilik jap amik bantal sbb nak tido bilik kitorg...so tibe2 dgr org tgkat ats kecoh...mula2 wat tak tau tp rupe2 nyer ade gempa skit.. budak tingkat ats rase katil dorg bergegar... so aku and diana pun kelam kabut lari ikut budak lain turun bawah..be4 that g jap pgil nolin..tp yg kelakaryer nolin siap pegang bantal and jalan terkedek2 nak g bilik kitorg...at first die pelik tgk muka kami yg dah panik ni... so kami tell die pasal gempa and baru cik bung ni kelam kabut anta bantal and amik seluar panjang die..org sibuk 2run bwh die sibuk pakai seluar kat tepi tangaa..haha...kelakar tol mase 2...agaknyer kalu bgunan 2 nak runtuh sempat runtuh dulu la bru kami smpai kat bawah..hehe...alhamdulillah tak de ape2 mintak jauh...amin...
and another cite bes la mase ddk kat melati dulu time mgu pekse jgk.. kami ber3 +wawa study kat bawah.. awal2 dah cop sbb selalunyer mesti ramai dah cop.. so dgn keazaman yg tggi nak mengulang kaji pelajaran siap ade bekalan lagi...gula2 coklat and roti beli kat coop so kami ber4 khusyuk menelaah but suddenly ade bunyian yg agak lain sikit terkeluar... bukan bunyi nset or lagu kt mp3 tp bunyian dari dubur seseorg.. walaupun tidak mengaku tp kami tau sape..hahaha.. rupernyer didi yg melepas... tp die ngan yakin jer cakap 'kentut aku tak busuk la'...unfortunately cakap si didi ni tak supe bikintak sampai 0.00003 saat lepas die mengeluarkan perkataan tetiba hidung kami menangkap bauan seenak telur tembelang....wekkkk... ya allah.. hampeh tull si diana ni...bertmpiaran kami lari... budak lain yg ade kat c2 semua pelik tgk kitorg.... tp mane leh tahan beb...agak nyer die kumpul kentut die dah sebulan kot... hahaha...aku igt lg wawa dgn selambe je ckp 'harap jer muke sopan tp kentut bersepah....' adui....sampai sekarang pun aku and bung igt peristiwa bom beracun tu....
dats sebahagian cerita kami.. byk lg cerita bes and ade yg tak bes.. dr duk melati pas2 duk kat umah aku sebulan(mase 2 aku still duk kat sek 24) sbb tak dpt duk asrama mase sem2 , pas2 duk kat umah pak cik aziz yg tak bes and last sekali duk kat MAIS....so many memories la .. nak tulis kat cni smpai tahun depan pun tak habis2...byk sgt...so this is juz some momeries yg bes antara yg bes2...i miss u all... lame dah tak jumpe last jumpe nolin mase convo and diana bulan 3 ari 2... tak tau dpt jumpe bile... hope dapat jumpa mase kak zu kawin nnti... tak sabar rasenyer....
jom kite teropong-teropong..HUHU...

Friday, June 13, 2008

makan bola tido bola

skang sane cni org dok cite pasal euro... demam euro... pengaruh diorang 2 memang giler betul... buat semua org kat dunia ni mengikuti dgn penuh minat team favourite dorg.. hebat tol.. tp cube la kalau football kite pun berpengaruh cam 2... tp itu juz tp jer... hope 1 day malaysian football akan be more better then before... tak yahla nak jd cam world class nyer team ni... tp mula dr peringkat asia dulu.. kite jauh tertinggal...
la ni tgh waiting match poland vs austria... tak minat pun both team ni... tp mate tak ngantuk... yela esok bukannyer nak g keje pun...tv3 tgh sorakan emosi dorang... tak concentrate sgt ape dorg tgh wat.... skrang half time match germany ketinggalan 2-0 to poland... wow tak sgka lak...but anyway last night was the best match i think..... portugal beat czech 3-1.... such a great game.... cam org lain yg minat c.ronaldo especially gurlz... sy salah sorg fan die...;)c.ronaldo sumbat satu gol... dan hebatnyer lain2 gol portugal is berpunca dr dier.... such a great player....superb beb.... ber+ teruja la.... huhu...


esok pagi nak amik adik kat polisas.... las paper esok... huhu... pas ni payah skit berebut nak gune internet.... tp die je la adik yg ader.. sorg lg kt klate diam jer kt sane... so teman berebut
teman tgk bola...adik2 semua lelaki... so layan jer tgk football, wwe, F1 and mcm2 lg...hehehe...yg penting layan....

Thursday, June 12, 2008

boring...

life aku since last year cam ni je la... after finished study kat uitm aku duk terperuk kat umah counting time days nad months... mesti pelik kan.. nape tak keje... aku dah boring nak jawap soalan ni... finally aku senyum je kalau org tye...kalau ikut kan bukan aku tak try apply mane2 job.... tp semuanye men'disappointedkan aku... dah byk tmpt dah aku g interview pandan indah sri hartamas bandar manjalara tnb misc kpli medsi sampai johor (kejora) aku pergi...but still x de recieved happy news.. kecewa, bengang, dan menyampah... tak tau la nak describe ape perasaan aku.. my good buddy siap tukar keje lagi... punye la senang die dpt keje... dats y aku tertanye2 ape kurang nye aku ni... my communication skills? may be... tapi during interview aku dah buat yang terbaik... aku memang try habis2an, aku show aku nyer keyakinan, talents cukup2 la but still ade kurangnye kot bg diorang...sedih... tak tau nak wat aper.. aku dah apply keje ngan jobstret,jensjob, exl ngan goverment tiap2 ari aku check ade tak job vacancy....but still aku terperap kat umah ni... tong peti surat and penghulu kat cni pun agakyer menyampah tgk muka aku jer selalu g mintak cop... huhu.. padan muke dier... bukan wat keja aper pun..uppps... sowi... me kaceh banyak tok penghulu... 2 la...
tapi bagus jgk allah wat cam ni.. sekurang2 nyer aku makin dekat pada Dier.. setiap ari aku tak tinggal semayang...rase takut nak tgl semayang coz nanti allah tak nak tlg aku dpatkan keje...(hehehe...)... malam2 bace doa akasyah and semayang hajat... siap belajar lagi wirid lepas semayang jgn tak tau... hahaha... sebab aku selalu igt cakap ustaz aku kite sabagai manusia kene berusaha bersungguh2 untuk mencapai kejayaan tapi kalau kite dah berusaha kite kene bertawakal la pd allah... mintak kat die... sbb ape yg berlaku pd kite semuanye dah di tentukan oleh allah... buruk baik semua dari Dia... so aku kene byk sabar...(entah la...)
but im juz manusia biase mesti ade rase jelous... kadang2 aku menangis sendiri.. keep wondering ape yg akan berlaku akan dtg.. kat mane aku tahun depan.. tak yah pikir 10 thn la..juz pikir tahun depan... dgn life aku yg cam ni jobless....tahun dpn x keje lg ker?... aku sndiri tak de jwpn nyer... kawan2 lain dah nak pikir mase depan dah... masing2 one by one dah bertunang pas ni sure kawin masing2 tu... aku still kat cni apply keje g iv... BOSANNNNNNNN........ pakwe jauh sekali la... sekali tak keje tak kan nak pikir pakwe lak...
tapi mum n dad la org yg paling byk dgr rintihan aku.... sampai biler2 pn diorang la yg aku syg... susah payah tolong anta g iv... kuar duit...(aku kan jobless sue la pkai duit dorang..) tak penah merungut and komplen still sokong aku and bg semangat saat aku rase down sgt if aku compare diri ak ngan member trio aku..... igt janji kitorg nka keje same2.. tp diorg dah keje dulu tgl kan aku kat cni... hehehe..tp 2 la rezeki namanyer.... aku percaya sgt walaupun kadang2 aku rase marah naper allah wat aku cam ni...nasib aku teruk.. tp biler pikir balik ader org lg teruk dr aku.. sekurang2 nyer aku ade pelajaran... kalau tak de lg susah....thanks mak and ayah susah payah sekolah kan pija sampai akhir nye dapat degree.....
talking about study tiba2 terigt tntang housemate kat MAIS kak zu (bln dpn kawin), azni, dayah, jong and my trio forever... kenangan yg paling best dah tak mgkin aku lupe kecuali tiba2 aku hilang ingatan....hahaha....knowing u guys such a great memory dats i cants forget it...
and lastly...HIDUP TRIO UITM....... luv u guys.... wondering when will us meet again...

Wednesday, June 11, 2008

blogger

fist time tulih kat blog ni tak tau nak cakap aper.. saje nak try blog ni sbb ckit2 cite pasal blog...4 me blog ni juz one ways to keluarkan ape yang kite nak cakap or idea kite... sbb usually nyer kite ni especially org biase tak de tmpt nak show ur feeling or ur point of view about somethings.... this is my pendapat la about blog ni...so kalau tak de org nak dgr kite cakap, so juz cakap je kat blog... 'kite punyer blog so suke ati la nak tulih aper...hehehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...