Thursday, July 31, 2008

Minggu Yg Sedih...

ni dah akan jadi seminggu lagi aku sbgai cikgu ganti...kire orait lagi la...hari isnin ari 2 lepas waktu sekolah guru besar nak jumpa semua guru ganti and gstt...igt kan ape hal nyer...rupernyer dier nak perkenalkan siapa mentor utk kami2 yg guru ganti and gstt ni...mentor aku kak ruzaimah...pernah senyum2 jer ngan kak ruzaimah ni...and one of my student is her son...wawawa...sonang la dier nak supervise kerja aku....kat cni susah skit nak jumpa cikgu2 kat bilik guru sbb cikgu2 ni suka lepak kat library jer...so susah skit nak kenal mesra...tp cikgu2 kat cni semua baik2 and ramah mesra...so guru besar dah suruh jumpa mentor setiap ari klau boleh...
aku bersemangat giler nak jumpa kak ruzaimah esoknyer...banyak yg aku nak tye...ngaja mmg la semua leh ngajo tp teknik ngajo 2 susah skit...org yg dah byk pengalaman jer yg tau teknik2 mengajar dgn betul...camner nak tarik perhatian budak2 so akan sentiasa follow aper yg kite nak ajar...
tp ari selasa nyer aku dpt berita yg mengejutkan... pagi2 dpt call yg nenek aku dah meninggal...aku dah siap2 nak g sek dah masa 2...tp malam sebelumnyer 2 chu dah call byk kali kat nset ayah aku and aku....chu balik je dr tempat keje dalam kol 6 lebih tgk2 opah dah mcm tak sedar diri...panggil2 pun tak menyahut....so 2 yg chu call...nak suruh ayah and emak aku dtg tgk....tp xtau la plak opah dah nazak mase 2...aku xfollow sbb esok kan nak ke sekolah....
so malam 2 aku tido sorang2 jer kat umah....ayah mula2 call dalam kol 11 kate nak bwk opah ke batang kali tp pas 2 kate nak bawak terus ke tapah road...umah mak we aku...pas 2 pagi 2 tgh siap2 nak ke sekolah ayah aku call lg kate tgh on d way balik and suruh tgu sekejap sbb nak tolong antar kan...
tp 2 la ajal seseorangkan...elok2 jer ayah aku parking kete kat tepi pokok emak aku call kan handset ayah aku kate opah baru jer meninggal....aku ni yg baru jer nak kuar umah sbb cam dah lambat jer terkejut sakan...ayah aku bgtau kat aku opah dah meninggal...so terpaksa la aku call office sekolah mintak cuti...byk kali call bru cikgu rosspeah angkat call aku...pas siap2 bru bertolak g tapah road...kesian kat ayah aku...2 kali pergi balik and tak tido2 lg....sampai tapah amik adik aku kat jkr tapah pas 2 terus g umah mak we...semua dah ader...and org tgh prepare nak mandi mayat....aku tolong2 mandikan mayat opah aku and tolong kapankan mayat opah aku...cam tak caye jer opah aku dah tak de....
pas semayang mayat....mayat opah aku di bawak ker kunci air 4 sbb org kg semua nak tgk opah aku kali terakhir....pas 2 baru la mayat opah aku di bawak ke tanah perkuburan kat cenderong balai...sedih sgt....tp muke opah aku tenang sgt...senyum....cam org tgh tido jer...pas setel semuanyer aku and ayah aku balik batang kali semula sbb esok sekolah and aku ckp nak cuti sehari jer....lg pun kan aku guru ganti jer...gaji ikut bape ari aku keje...huhu....sayang 2 duit....so aku tak de stay kat umah mak we 4 kenduri tahlil...kate nak wat 3 hari...tp nmpak nyer aku tak dpt la...mak aku jer still tgal kat sane...ayah and aku balik....
ape 2 pun al-fatihah untuk arwah opah aku...

Friday, July 25, 2008

P&P

this is the book yg aku kene tulis tiap2 ari pasal pelajaran yg aku akan ajar...dah name buku dier pun REKOD PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN...huhu... sowi kak su amik gambar buku ni tanpa kebenaran...hehe..

this is pulak rancangan pengajaran untuk sepanjang tahun for year one...so ni cam guide line utk cikgu2 benda alah aper yg dier kene ajar setiap ari setiap minggu and setiap bulan...so mcm aku ni guru ganti mmg penting ader benda ni..senang aku nak rancang ajar aper...


ni pun rancangan pengajaran tahunan for year 4...follow jer buku ni...kalau tak follow sgt pun takper...yg penting p&p berjalan lancar....kuikuikui....follow jgn tak follow...!!!!!!

Aku Seorang Cikgu...Ganti

exercise book for year 4...

ni pun exercise book budak year 4... ni aku punyer sbb aku yg beli...

activity book for year 1...

dah 5 ari aku jadi cikgu ganti ni...ader yg panggil aku teacher faizah ader yg panggil cikgu faizah... hehe...tp kan best gak jd cikgu ni sbb terasa mcm kite ni sgt2 la di hormati...oleh students la...hehe...masuk kelas semua students bgn beri salam... ASSALAMUALAIKUM CIKGU FAIZAH....GOOD MORNING TEACHER FAIZAH...huhu...best 2...hanya org yg penah mengalami je tau macam maner...haha...aku terasa macam bangga...hehe.. kalau cikgu lain aku tak tau la...pas 2 kalau lalu lak sblah student....masti diorang bg salam...ASSALAMUALAIKUM CIKGU...kalau yg tau name aku and aku ni teacher...ASSALAMUALAIKUM TEACHER FAIZAH...wawawa...aku dgn muke serius angguk jer...tp dah jawap dlm ati dah...huhu...and satu lg kalau habis kelas especially kelas waktu akhir and budak2 ni nak balik umah....lepas diorang ucap thank you pas 2 mesti diorang ni salam tangan aku...and ader yg siap tahan aku kat tepi gate sekolah (aku time 2 pun nak blah balik umah...)...sbb nak salam tgn...huhu...touching lak rase...huhu...
tp 2 yg pengalaman manis la...tp yg x manis kalau budak2 ni wat hal....mampus nak kawal diorang ni...setakat ni kelas 1 fajar jer yg tak byk ragam....budak2 nyer pun bijak2...kelas 1 mega and 4 nilam masya allah....mmg kene byk sabar...yusri from 1 mega mmg nakal...perangai nyer susah sikit nak kawal...dah marah byk kali tp subhanallah...dier leh wat muka selamber jer...ceh awal2 dah tunjuk potensi jd budak nakal...1 mega ni slow sikit...ade yg masih tak kenal huruf...nak baca langsung la...ader sorang dua jer yg boleh tahan...yg lain mmg kene concentrate lebih...sbb bace pun tak tau...adui...cam ner nak tolong budak2 ni eh...?? kelas 4 nilam lak sgt la aktif...suka main...wakil bola sepak, bola jaring...semua budak2 ni la...so kalu aku suruh wat keje ade la sekejap jer...pas 2 bising mengalahkan pasar...mula la kuarkan kad happy family diorang 2...adui...lg satu problem...yg betul2 ikut cakap aku juz budak duk kat depan 2 jer la...pengawas nyer pun main gak...huhu...sorang lg mohd faiz tukang lawak kat kelas 2...
ader 2 lg kelas yg aku ajar seni...tak kenal lg perangai diorang...sbb baru sekali jer jumpa...kelas 5 nilam pun boleh tahan nakal nyer...boys nyer la...tukang lawak...tukang banyak cakap...mcm2 diorg ni...tp aku rase happy...walaupun kadang2 aku rase cam org bodoh jer kat depan kelas 4 nilam 2...tp tak pe la...aku akan berusaha keras lg..tarik minat diorang nak belajar...esok aku skbk ni ade kelas ganti utk cuti raya nanti...baru igt nak goyang2 kaki jer kat umah...dah la follow kelas hari isnin...ader 4 kelas penat siot...huhu...

Monday, July 21, 2008

Good Morning Teacher

good morning teacher...hehe...first day kat sek.keb.batang kali...ok tak der masalah lg...ye la hari pertama...first class ngajo english darjah 1...ok..kelas 1 Fajar boleh tahan...tp kelas 1 Mega mmg kene concentrate lbih skit....slow skit...pas 2 ngajor english darjah 4 Nilam...tak tau pulak hari isnin kene bace literature book...igt ade text and exercise book jer...puas la aku belek2 maner la topic yg aku kene ajar hari ni....cikgu suriha dah siap tulis dah aper rancangan mengajar utk ari isnin ni...senang skit la aku...juz follow jer aper yg dier rancang 4 ari ni.....
and kelas yg akhir sekali aku ngajo 5 Nilam tp subjek seni... huhu...poning palo...aper nyer nak ajar ni...dah tulis kat buku rancangan mengajar 2 nak wat paper bag...tp budak2 ni tak ader bawak aper2 bahan lak...so last nyer main quiz2...hahaha....so utk menghabiskan masa aku buat sesi memperkenalkan diri...and lepas 2 baru wat quiz..2 pun budak2 2 yg suggest kat aku...so aku pun memerahkan la otak aku nak menanya soalan...juz pengetahuan am jer...kekeke...simple2 jer...
esok tgh pikir2 lg nak wat aper...huhu...overall okay la...cikgu2 kat cni pun baik2 belaka...ramah mesra and nampak bersatu padu...tak mcm kat skbbk sbb cikgu2 nyer ader puak2...entah la...mgkin perasaan aku jer kot...tp mmg best la cikgu2 nyer..and yg penting kerani nyer rajin wat kerja...awal2 dah suruh aku fotostat ic and muka surat depan buku bank aku 6 keping...senang nak bayar gaji aku...huhu...ni yg nak wat perbandingan lg ni...hehe...kat skbbk tak pun...nanti gaji sblum ni nak bayar pakai ape entah..?? cek jer kot...tp ape2 pun mmg tak efesyen tol kerani kat skbbk...huhu..
kak nor tepon aku td dh kol 11 aku reply call dier...aku tipu dier aku dah dpt keje..hehe...malas la aku nak ngaja kat skbbk...petang lak tu kene ngajo..kalau pagi leh consider lg...tp rupe2 nyer dier dah call bapak aku dulu..wawawa...kantoi...bapak aku cakap aku dah keje kat skbatang kali...adui...mati aku...aku tak nak dier tau aku reject skbbk and pas 2 keje kat skbatang kali...haru aku...tp dier percaya gak aku ckp aku dah dpt keje kat ikm...cukup bulan pergi...hehe...sori la kak nor...cari la pengganti aku...kat ppd kan ader...mintak la kat ppd...tu pun nak kene ajar ker..?? hehehe...

Friday, July 18, 2008

Guru Ganti

terlambat g jumpa guru besar skbk...adui...belum aper2 dah tunjukkan performance yg tak bgus...biler dah selalu sgt pas sembahyang subuh tido balik ni la kejadian nyer...ingat nak tido jap sekali terlajak sampai kol 8.15...huhu...kelam kabut...terlambat 15 minit...
rupernyer ader ramai jgk guru ganti diperlukan...sbb skrang musim cikgu sambung belajar...td sepatutnyer datang 3 org tp berdua je yg ader...seorg lg 2 tak nak kot...igt jumpe guru besar 2 nak iv ker...rupernyer berchit chat jer...cam bg briefing la sblum masuk ngajar hari isnin ni...guru besarnyer puan sharifah nampak awet mude walaupun nak dekat pencen dah...pas 2 jumpa gpk koko puan rose sbb dier nak kasik abm dr cikgu suriha...
aku bakal ajar BI and PS darjah 1 and 4...huhu...takut gak...cam la BI aku bgus sgt...cabaran semua tu...aku ganti puan suriha sbb cikgu ni g sambung belajar...so insya allah 3 bulan la aku kat cni...lama jgk 2...sblum ni pun 3 bulan jer tp 1 1/2 bulan ganti kelas cikgu siti zainah and another sebulan 1/2 lg kelas lain lak...lama2 pegang kelas orang ni takut gak..sbb kalau aku tak dpt nak deliver pelajaran kat bdk2 tu nanti jd hampeh lak budak2 yg aku ngajo 2...sure mak bapak komplen..
try d best jer la...aper2 pun hari isnin ni penentu kalau aku dpt control kelas aku sure aku dpt control sampai bile2...sblum ni ader problem skit masa awal2...ye la 1st time..tu yg teruk skit...budak2 ni tak leh tgk cikgu2 dier senyum2 sgt...diorang akan igt kite leh bagi muke je kat dier...kene wat muka garang tp kalau garang sgt lgsung diorang tak nak tye cikgu especially yg pendiam...so berpada2..hehe...
chaiyokkkk paez...aja2 fightin'...u can do it....huhu....takut sebenarnyer...gud luck utk diri sendiri...ader 2 ari nak prepare...huhu....

Member On9 Ku

member on9 yg setia...muah...dayah meimei...

cam maner eh nak start..sbb tak igt la cam ner boleh bermula kemesraan antara aku and dayah...huhu...auchh...dayah ni member umah paling muda...heheh...muda la sgt 2...huhu...dayah meimei or adik dayah...hehe...dayah duk kat bilik ngan kak zu and azni(member)... tp di sebabkan kak zu slalu balik kay l and c azni kuar ngan member...so slalu la nampak c dayah 2 kat umah sorang2...2 pun kalau aku ader kat umah sewa tak balik batang kali...

satu keexpertan dayah yg sgt mengagumkan aku...dayah ni sgt la hebat dlm hal2 pelakon2 taiwan,korean,japan and byk lg la...tye jer kat dayah mesti dier dpt jawap....cakap jer cite aper mesti dayah tau saper hero and heroin dier...siap ngan pelakon pembantu pun expert...hehe...ni la geng aku tgk citer korea, japan, taiwan...yg suggest kat aku pasal mysoju pun c dayah ni la...kaki tgk tv cam aku jgk...

biler time pekse dayah ni adalah antara peneman kat depan umah yg setia...selalunyer air teh mmg dah siap ader utk stay up...kalau tak aku or diana yg wat dayah pun rajin gak wat air teh...wat hilang ngantukk...macam2 posing la kang time study...dari duduk sampai la menelentang...biler intai jer tgk dayah dah lelap...tgk lg lelap lg...huhu...biler dier bace pun tak tau...huhu...tp tak pe dayah pandai...bace skit sure dah masuk...

so biler dah berjauhan ni...kuikuikui...imesh la peneman setia kami...tp biler dah jd cikgu ganti ni susah skit nak online imesh...malam2 tido cepat...tp kalau sabtu and ahad la kite online ye...cik dayah...hehehe...

Thursday, July 17, 2008

Call, Call and Call

zzzzzzzzzzzzzzz..................

pagi2 dah dpt call...dlm mamai2 tu angkat jgk call maner tau emergency kot...lantak la bunyi suara aku camner...sure dpt tangkap suara baru bgn tido...huhu...kol 8.15 kak nor dr skbbk call...tye aku nak tak jd cikgu ganti...ganti cikgu rozi ajar math..cikgu rozi nak sambung belajar for 3 bulan ni....kalau nak dtg lapor diri hari isnin ni..tp aku awal2 dah tau sbb kak yani ade sms aku semlm kte skbbk nak guru ganti...ramai gak skbbk nak perlukan cikgu ...ramai cikgu nak sambung belajar and ader yg nak bersalin...kate kak nor nak dalam 3 org lg...kak nor tye aku ader tak member2 lg yg nak jd cikgu..tp aku mane ader kawan nak di rekemenkan...
pas 2 dpt call dr skbk lak dlm kol 9...huh...terus mata aku segar bugar...rase nak tido terus jd sifar....hehe...aku mcm kenal jer no. ni...cam sblum ni no. ni ader call aku which aku xsempat nak angkat isnin ari 2...ooo..ruper skbk punyer number...kerani 2 gak tye cam kak nor tye...nak jd cikgu ganti tak...aku pernah antar borang gstt kat ppd sblm ni...so ppd la tolong carikan maner2 sek. nak guru ganti...camner ni eh??...2 sek. dah offer aku jd cikgu...dilema sungguh...rase cam nak g ngajo kat tmpt baru la pulak..ape2 pun esok kene g jumpe guru beso skbk...kalau guru beso kata ok isnin ni aku start la ngajo...huhu..
and sbgai penutup penerimaan call aku utk pagi ni...kak yani lak call...sajer borak2 dier lapor diri ari ni utk guru ganti kat skbbk...ganti cikgu fazida (panatia math kat skbbk)yg nak sambung belajar cam cikgu rozi...dier dah dpt dah gaji dier mase kat sk ulu yam...adui...skbbk ni biler lg nak bg gaji aku??..dah nak masuk 4 bulan dah aku tgu...gaji kak yani kat skbbk ni pun tak dpt jgk...padahal dier ngajo kat skbbk 2 sampai awal bulan 2 jer...pas 2 sambung ngajo kat sek ulu yam...tp sek ulu yam yg bg gaji dulu...ayoyo...kak nor ni malas wat keje la...asyik mabuk ngan direct selling dier 2 la...smpai gaji aku n kak yani lambat dpt...dats y jgk la aku malas nak ngajo balik kat skbbk ni...sure gaji aku tahun depan bru dpt...kuikuikui....
ni pun xsure lg wat nyer dpt PLV 2 ha...bye2 la guru ganti ni...kalau ckp tak nak takut lak yg PLV 2 tak dpt...sekurang2 nyer berduit and bekerja gak la aku nanti...tak de la duk lepak goyang kaki jer...hehe...diorang semua ni cam tau jer aku nak call diorang hari ni..semalam ingat nak call diorang semua hari ni...las2 diorang yg call dulu...jimat kredit aku..pas ni nak layan red alert lg...addicted lak aku ngan game perang2 ni...hehe..mesti nak main paling kurang sekali sehari...

Wednesday, July 16, 2008

Senang2 kan hati

mgu ni mmg goyang kaki betul..huhu...dah 2 minggu bz mengalahkan wanita berkerjaya giler...so mgu ni rehat2 kan badan...letih and sakit2 badan ma....baru la ni la nak okay nyer...tp kaki ni masih berbunyi2 lg start balik dari alor star ari 2...mcm mak cik tua tulang2 nak mereput...hehe...diana pe khabar lak eh..?aku ni pun sengsara menghadapi tubuh badan aku yg sakit2 and lenguh2...c diana 2 cam ner lak...balik alor star terus keje...kak lin yg walaupun tak ikat bata tp bersusah payah hanto kitorang pun msti sengal2 badan gak 2...thanx la kak lin...klau la berkat pertolongan kak lin aku dpt jwtn PLV J41 2 mmg aku belanja kak lin pegi poye2 ni....wajibul ghunnah...huhu....tgu jer la aku n diana akan bawak....sure janji...
kalau ikutkan ari ni ader iv tp takder sangkut paut pun dgn kelulusan aku...kerja sambilan kat standard charted..lupe lak ape jawatn yg aku main2 jer mohon....malas la nak g...huhu...kak yani ader sms pasal jawatan cikgu ganti kat skbbk..tmpat aku ngajo dulu...katenyer ader nak cikgu tp bukan sekarang...akhir bulan ni kot cikgu yg nak di gantikan 2 due...nanti la aku call....semalam dpt call dr ppd tapi tak smpat nak angkat...pagi2 sgt...pagi ikut istilah aku la...kol 8.30 call aku still lelap lg 2...huhu...2 la org lain sibuk keje tp aku zzzzzzzzzzz....hehe...ari 2 diorg call pasal guru ganti gak..ni mesti nak konfem kan betul2...esok kalau org 2 tak call lg aku akan call diorang...kalau dpt jd guru ganti pun tak pe la...pengalaman 2...tp harap2 dpt la dpt jwtn PLV 2 sbb kate nak amik ramai org..n paling awal diorang amik akhir bulan ni...huhu....adakah aku berjaya..?aku dah cuber yg terbaik...mtk2 aku n diana dpt....kalau ade nolin lg best lengkap trio uitm semula..huhu...rindu la kat semua org...
semlm tgk debat dsai n d.shabery cheek...tp tak fokus sgt la juz dgr2 cam 2 jer...aku igt pkr leh 2run harga minyak sampai dpt balik harga yg dulu rm1.92 (tak silap aku)...tp leh 2run 50 sen jer @ rm2.20...lorrr...xcited gak aku nak sokong anwar n pkr...tp kalau cam2 cube kalau pkr yg pegang kerajaan skrg msti diorang akan naikkan harga gak dr harga rm1.92 tu kpd rm2.20...huhu...ini pendapat aku la...cume beza pkr rm2.20 and kerajaan rm2.70...huhu...tp kalau org lain mgkin sokong anwar kot...tp aku mgkin tidak...buat aper la nak jd fanatik sgt sokong org yg dah tentu2 kaya 2...
die and kuarge dier dah tentu kaya-raya dah kene jail pun leh pakai krete mewah...dulu mase tahun 1998 mase kene buang dr kerajaan anwar kata dier tak berharta pakai kereta proton saga jer...tp skarang pergi sana sini pakai kreta mewah jer...so org tak yah la nak sokong giler2 pak2 menteri ni sbb diorg dah tentu kaya kite ni bersusah payah keje nak tampung hidup...dsai and semua pak2 menteri 2 semuanyer giler pangkat and kedudukan...kalau tak dpt jawatan sibuk wat perhimpunan haram, bangkang sana sini...tp kalau dah ader jawatan mampu ker nak tunaikan permintaan rakyat...?? entah la....aku pun tak der jawapan nyer...juz wait n c jer la...huhu...semangat politik lak...haha...
la ni dah kene tangkap pun dsai 2...huhu...saper suruh tak g serah diri..padan muker...skarang sibuk nak marahkan polis...buat jahat lg...marah polis tp kalau aper2 hal report polis gak...adui...kalau jd polis msti lg peningkan...cam nak bunuh diri jer..sbb sorang ni imej polis mmg down giler...huhu...aku sokong polis sbb adik aku polis...hehe...kejenyer susah oiii...aku ni dah lame tak jumpa adik aku...raya tahun lepas tak balik...tahun ni tak tau lg...tetiba rindu lak adik aku ni...
lantak la aper nak jd kat org lain yg penting aku hidup bahagia and happy..igt nak layan tgk cite My Boss My Hero jap lg sblum tido...best giler la criter ni...ni dah yg ke 3 kali aku repeat....jatuh cinta lak kat tomoya nagase....sakkuraji-kun pun comey...hehe..

Monday, July 14, 2008

Jalan2 Ker JKR Tapah

awal2 pagi semalam lagi pak cik jamal, mak cik nani n anak angkat dier dtg umah aku...aku baru bgun tido..so tak 2run bwh pun malu lar anak dara baru bgn..huhu...kate nak g ulu tamu...rendam2 kaki sbb ader air panas kt c2...so aku sambil tgu tetamu balik aku bukak cite 8tv (devi besides you and sampai la crite me vs high heel best crite dua2 ni)...pas2 bru 2run mandi...
kalau ikutkan petangnyer nak pegi ikut antar eli (adik) ke tapah sbb dier hari isnin ni start latihan industri (LI) kat jkr tapah...sepanjang on d way g tapah asyik hujan jer...2 kali stop 1st kat slim river n than kat sungkai...kat perak ni mmg tgh musim hujan kot..kat kedah ari 2 pun mendung jer n time iv hujan renyai2...eli bawak motor dr umah and kami follow dr belakang sbb ni 1st time dier bawak motor after dpt lesen L...tp mmg mencabar sbb 1st time bawak and hujan lak 2...
stop jap kat umah Cho kat bidor dalam kol 5 kot...sblum 2 singgah kat family mart(slim river) takkan la nak g umah org tak tapow aper2...singgah umah Cho nak semayang and adik aku nak change baju dier yg very d wet la....Cho nampak lain...uzur skit dr dulu..dah 2 tahun tak jumpa sebelum ni time raye g umah tp aku xjumpa Cho sbb dier keje...kawin adik aku and kenduri arwah Yah Alang pun Cho tak datang juz Wan Cho jer...dats y dah 2 tahun tak jumpa...Cho dah tak kenal dah aku and adik aku...huhu...emak sempat amik nenas,buah mengkudu,pucuk ubi and byk lg la sbb Cho rajin menanam benda2 alah ni kat blkg umah...thanks...
dalam kol 6 setgh bru gerak g tapah...dah stop hujan...sampai jkr tapah 2 dah nak dekat maghrib...cantik bangunan baru...so memandangkan nak maghrib ayah cari masjid...mak kate dekat2 hospital tapah...lepas semayang and makan...kawan adik (kudus -->klasik name dier) pun datang sbb adik aku xtau kat maner umah sewa yg diorang cari...lambat kudus sampai sbb dier gerak dah pukul 6 dari tanjung malim...and dier baru habis latihan wataniah dier...rajin tol cari duit poket time cuti sem...
tak jauh sgt umah sewa dier ke jkr tapah cam dr umah aku nak ke komuter batang kali kat luar 2...tp jalan kat sana bahaya byk kreta and lori besar...Cho pun cakap bahaya jalan kat area2 bidor and tapah ni...mak borak2 ngan jiran sebelah umah sewa adik aku...ruper2 anak dier baru meninggal accident...and baru jer wat kenduri utk hari ke 40...innalillah hi waina ila hi ro ji un...mtk2 eli selamat la..takut dengar crite mak cik 2...dah la adik aku ni baru bawak motor..
umah nyer ok la...3 bilik..cam bentuk umah wan cik mase blum renovate...200 ringgit sebulan tp 3 org je menyewa... sbb sepatutnya ber5 tp 2 org dah kantoi exam sem lepas..so tak dpt la nak wat LI...tolong2 lap lantai umah 2 sblum balik (ayah yg lap aku tukang tgk..huhu...)..nanti pandai2 la nak beli tikar ker..nak taruk karpet ker..budak kudus 2 rajin bawak benda2 cam2 dr umah...org perak gak...kudus org tanjung malim and sorang lg 2 org slim river..
dalam kol 9 setengah baru gerak dr umah sewa eli...aku siap baring kat belakang kete..huhu...polis ader wat road block pergi td ader polis tahan nak balik pun ader...yela anwar kan nak wat perhimpunan haram kat parlimen...hampeh tol org tua 2...dah kuar penjara lg bwk byk masalah...blah la...nak keadilan konon..dah kuar tu duk la diam2...mmm org yg sokong dier 2 mmg bodoh, dier masuk penjara and pas 2 dah bebas la ni elok jer still kaya raya naik kereta besar2...kite rakyat biase ni cam2 gak...bagai nak rak keje and kalau still tak keje cam aku sibuk mintak keje...dier lg kroni besar giler..anak dier isteri dier semua jd wakil parlimen..org tak kecoh pun...
naik muak aku dgr criter si anwar ni...dulu mmg aku simpati kat dier tp skrang rase nak ludah jer muker dier (hehe...emosional giler..hah..)...tak membantu lgsung ekonomi negara...lg teruk ader la sbb dier...ni kes nak jawatan la 2...dulu serang pak lah la ni serang najib...kalau dier tak wat benda jahat(liwat) tak kan la kes 2 ader balik...sekali terkena mungkin ade org sabotaj tp dah dua kali aper criter...akhlak 2 mmg rendah kot...konon kerajaan nyer rancangan nak kene kan dier...dulu kutuk kerajaan pak lah ni flip flop..hebat tol kerajaan flip flop ni leh rancang benda2 cam 2...huhu...pikir sendiri la...aku tak sokong maner2...bg aku maner yg leh tolong aku..so aku mmg akan sokong dier balik...tp dalam kes ni kerajaan mmg byk tolong aku...dr MRSM sampai UiTM..kerajaan BN lah menghasilkan...setakat ni pembangkang mmg tak der ape2 sumbangan..cakap kosong boleh la..so tepuk dada tye selera walaupun sekali sekala aku marahkan kerajaan sbb still x dpt keje...
kalau di biarkan anwar ni mahu tergadai negara kite...belum aper2 pun US dah bg warning kat malaysia pasal kes liwat dier 2....amboi2 sedap mulut jer US ni igt dier bagus sgt...imej ko 2 lg teruk dr negara aku tau...berjuta2 kali terukk....anwar and US same la imej teruk...patut la jd kawan...huhu...juz biar jer diorang org besar2 tak sedar diri 2...yg pentingnyer aku and family aku...takder nyer diorang 2 nak tolong kalau kami ni susah...so aku harap sgt aku dpt la jawatan...PLV J41 2...amin... sampai umah dah kol 11.30 malam...isi perut sikit pas2 tido...

Sunday, July 13, 2008

Interview Session for PLV J41 (10th Julai)

walaupun bukan pekerja mara tp aku asal usulnyer budak mara gak...hidup mrsm and uitm(bawah mara gak ker??..)....

amik semangat semalam walau pun ari ni sakit bebadan...kaki sakit sesgt...nak 2run tangga pun terkangkang2 control sakit...huhu...kol 7 lg dh g breakfast kat kedai semlm with d same menu...pas siap2 terus g ikm...hujan turun lak...renyai2 la tapi....hujan rahmat nampak...
sampai sane terus g print kat bilik en.rosli...bagus en.rosli n d geng sbb byk tolong kitorang...e.bob, en.syuhada n ramai lg...semuanyer byk tolong...bagi pinjam segala2 yg kitorang perlukan...pen marker, salotape, jaket, tie n macam2...huhu...mmg baik betul...
en.syuhada tolong tgk kan isi yg aku nak ajar...so aku betulkan lg maner yg tak tepat...aku sempat tulis sikit2 nota kat kertas majung..tulis la tajuk, objective and isi2 dier...tambahan...ade markah 2 nanti utk cara pengajaran...en.rosli bg briefing skit....and bg tips2 penting utk temuduga..byk ilmu yg en.rosli bg...thank u...byk ilmu yg aku dpt...alhamdulillah next time kalau temuduga lg leh la adplikasikan ilmu and tips2 tu...
diana yg first masuk bilik iv 2...aku yg keempat...sebelum masuk bilik iv 2 mmg yakin giler...diana ader bgtau soalan2 yg penemuduga 2 tye...juz tawakal jer la...diana cam xpuas hati skit sbb awal2 time nak ngajo 2 dier terstuck...nasib dier boleh teruskan lepas 2...time jawap soalan yg technical ni dier ada main taram jer...hahaha...kalau ngaja ni aku no problem (huhu...ayat berkeyakinan nampak..?)... tp kalau soalan technical mmg payah skit la...ye la dah setahun aku tamat belajar...last year bulan may...sure dah byk luper...
biler name aku kene pgil aku masuk dgn yakin, bg salam...biler suruh duduk baru aku duduk...1st question suruh perkenalkan diri...so juz crita lbh kurang...sbb dh bosan lah tiap kali iv mesti ni soalan first...hahaha...pas2 bru diorg suruh mengajo...so aku juz kuarkan je la aper yg aku rancang walaupun before dis aku dah ade pengalaman mengajo....tp budak darjah 2 je la...huhu...seram gak beb..habis ngajo...diorang suruh duduk balik...and bermulalah kesengsaraan aku...huhu...sakit tul nak menjawab soalan diorang yg mmg dah x de kat dalam ingatan aku...tye soalan pasal HIGHWAY AND TRAFFIc...siot tol...aku belajar subjek ni mase diploma part 3 and degree part 3 kot?..(tak ingat)...tak ingat lar...dah lebih 3 tahun aku blajar...sure tak ingat sbb tiap2 sem ader jer subjek baru + dh setahun lgsung tak sentuh pasal engineering...yg aku ajar budak darjah 2 subjek math and bi...siotttt tolll....so aku juz jawap je la...tp mmg menampakkan muka tak konfidem...hampeh....yg banyak tye juz dua org jer...en.huzaimi (timb. pengarah hea kktm pj) and tuan hj azhar (timb. pengarah kp hep)...en rahman (pengarah ikm alor star) juz tye dah bape byk aku attend iv...hahaha...(ni lg soalan yg mmg malas aku nak jawap sbb dah byk sgt aku attend tp satu pun xdpt)...bengong tolll...
aku kuar dr bilik 2 dgn perasaan tak puas hati...hah lantak la..kalau mmg rezeki aku...dpt jer...kak lin awal2 kate nak tolong...mintak2 rezeki aku kat cni...cukup la malas nak attend iv lg dis is d last...sebelum balik 2...kak lin kau la harapan ku...pleaze help me...sure nanti aku ajak poye2 sakan..huhu...pas jer iv kami bertolak balik...tak jd nak singgah pekan rabu...plan nak singgah jer kat maner2 r&r nak beli buah...diana nak bg kat bakal mak mentua dier..huhu...cuaca hujan still renyai2 lg...
2 kali singgah...1st kat simpang pulai makan tengah hari n isi minyak...and kat gopeng beli buah..time kat simpang pulai 2 jumpa ustaz harussani (mufti perak)..makan kat sebelah dier...muke dier mmg sejuk mate memandang...org alim ulamak la katakan...entah dr maner tp dier makan dgn wife dier...driver dier ader duduk kt c2 gak...huhu...kalau artis sure dah kene serbu..tp ni ustaz..org2 kat c2 tau tp juz jeling2 je la...respek giler takkan nak wat perangai cam jumpa artis...ye tak?
kak lin drive sampai rawang...kak lin drop aku kat pekan rawang...so aku amik tren komuter balik batang kali...tren ni lewat 10 minit...sampai batang kali org tgh azan maghrib..aku dok tgu je la ayah datang amik...sure lambat...mmg ye pun..dah pukul 8 lebih baru datang...tak pe la janji ader org amik sbb kaki aku mmg sakit sangat...entah biler nak ok...malam 2 aku juz makan skit n tgh tgk adik aku main game bola aku terus tido....zzzzzzzzzzz

Ujian Amali PLV J41 (9th Julai)

dgn semangat berkobar2 utk hari ni...huhu...dah prepare dah baju kurung utk iv nanti...tp pakai baju t-shirt and jeans 4 ujian amali ni...semangat nak ikat bata....7.30 2run g makan kat depan motel ni...dkat tempat semlm tp kat belakang skit...juz makan roti bakar+kuih muih and air teh panas...10 minit lepas 2 baru kak lin join kami...
sampai kat ikm 2 ader org lain gak datang mesti utk jawatan ni la...tp tak pakai seluar pun...dalam hati aku sure dorang tak tau ni.....aku and diana tgu kat makmal diorg...rupe2 yg lain dah tgu kat dalam bilik lain...ramai gak...dah masuk bilik 2 baru aku tahu...diorang yg pakai baju kurung 2 utk iv (hehe...ingat aku and diana jer yg tau kene pakai seluar)...semalam diorang dah ujian amali...alamak 2 hari rupernyer hari ni amali esok baru iv...diana pening2 jap sbb kene cuti lagi...huhu...aku je la yg tak kisah...sbb tak keje...kak lin pun kene gak la cuti...
budak uitm majoriti kat c2...ana syed fiza ramai lg la...ari 2 ader 13 org yg datang and kebanyakan nyer from uitm...hahaha...cam reunion kecil2 lan la pulak...tak ramai yg datang campur semalam nyer ade la 23 org yg datang...daripada 80 org yg terpilih...org yg handle ujian 2 kitorg panggil en.rosli cakap kami manusia terpilih sbb yg apply 2000 lebih...short listed dlm 200 and yg di panggil cume 80 org...wow...aku ni masuk dalam manusia terpilih la..kuikuikui...
lepas bg briefing ape yg patut wat so kami pun start la wat ujian ni...kak lin rupernyer dah g mintak tolong kat en.bob salah sorg pengajar kat ikm and salah sorg yg supervise ujian 2...utk tolong diana dan aku...hahaha...kak lin mmg pakar..ye la dier org mara...lak 2 org HQ...kenal ramai pengarah...kak lin kat bahagian pinjaman and biasiswa...so dpt layanan best giler la...en.bob la yg ajar aku n diana...utk tak menampak kan obvious giler en.bob tolong kami..so dier jalan2 gak kat tempat budak2 lain...tp kat kami mmg die amik berat tol....ujian tapi en.bob tolong ajar...haha...kak lin tak habis2 bercakap sbb dah jumpa member dier...budak ikm pun dier layan gak...mudah mesra la kak lin ni...dr kol 9.30 sampai kol 1.30 ujian...aku and diana berjaya menyiapkan nyer on time..budak2 junior kat ikm ni tolong bersih2 tempat kami semua...
kol 3.30 janji jumpa balik kat bilik tadi...sebab result nyer nak bg tau dlm kol 5 nanti tp before that ader keje kene wat..isi borang...so balik mandi and makan...tgn rase pedih2 after pegang air...agaknyer mase letak exmet kot td bercalar2 tangan...haha...pengalaman yg mmg menarik...dpt lak bantuan en.bob and en.rosli...kuikuikui...kumpul balik kat bilik 2 en.muzaimi edar kan borg utk di isi...so sambil en.rosli and d geng bg markah untuk ujian amali..kami mengisi borang...sempat g fotostet borg utk simpanan..ikm ni kecik jer...tepat kol 5 en.rosli datang bwk result...
en.rosli wat saspen konon markah tak bape elok...tp kalau tak en.rosli and en.bob yg tolong mmg hampeh la...so result nyer aku dapat 83 and guess what diana dapat 90.3...hahaha...paling tinggi markah hari 2....yo la berkat en.bob and en.rosli....huhu...so en rosli pun bg tajuk2 utk mengajo esok..n sikit tips2 huhu....diana akan jd org first masuk bilik iv sbb markah ujian paling tinggi...aku jd no.4...aku decide nak ajar topik alat pekakas untuk buat ikat bata...balik 2 jumpa en.bob tye camner nak dpt isi....tp budak2 lain pun ikut sekali...so x dpt la kami rembat buku rujukan 2....sbb diorg lg ramai dr aku and diana....diorg duduk same hotel..tp en.bob sempt bg tips pd aku and diana utk esok...aper yg patut cakap...die yg syor kan kami pilih alat pekakas...
tp tak sangka lak en.bob mmg nak tolong kami..lepas antar budak2 yg tak der hotel nak bermalam g check in...dier datang balik..jumpa kami kat restoran..mase tu tgh makan...and kak lin call en bob cakap sorry tak datang petang td sbb kak lin letih nak tido....so en bob datang menyusul kami....dier siap bagi ape name alatan nye and fungsi setiap satu...alamak ni yg terhutang budi tol ni...mmg nak tolong kami la...rumah dier dah la jauh lebih kurang 30 km...tp singgah gak jumpa kami...thank you en.bob jasamu di kenang...lepas jumpa en.bob kami g cc cari skit lg bahan...
balik semula kat motel yg kami dah check out tadi...sewa lg satu hari...huhu...tp nak bilik lain sbb tilam nyer tak best...pas mandi kami prepare isi and cara nak ngajo...geram skejap sbb ader 1 fail yg aku save tak de...pelik mane lak g nyer....tp tak pe la...isi nyer dah ader...juz nak tambah2 jer....dalam kol 1.30 baru tido...wish aku boleh perform baik 2morrow...

ikat bata yg terpaksa di buat...

On The Way 2 Alor Star (8th Julai)

dalam kol 9.30 baru gerak gi kampung baru...umah kak lin...smooth je perjalanan ari ni...komuter semua on time...naik komuter sampai kl sentral...pas 2 naik putra lrt sampai kampung baru...lepas 10 minit baru diana sampai...sempat gak la diana singgah g cc cari bahan utk mengajo nanti and print resume....sebelum ni aku pernah g umah kak lin... so dis is 2nd time aku g umah kak lin...mase dalam tren 2 dpt call dr ppd kate sek batang kali nak guru ganti..huhu...aku terus kate boleh...tp tak sure ngajo aper..org 2 kate nak konfem balik kat sekolah 2...entah la...kalau rezeki aku jd cikgu aku terima jer.....
kak lin keje rupernyer ari ni...tp nanti balik kol 2...petang nyer ponteng...huhu...berkorban sbb nak antar kami ni g alor star...dah pukul 3.30 baru gerak...2 pun singgah bengkel jap sbb nak suruh makenik check krete...suruh tukar minyak hitam....dalam pukul 4 la baru betul2 gerak...kak lin cume singgah sekali jer sbb nak makan and singgah sbb nak isi minyak yg hampir nak kering...memang cost nak g kedah ni mahal giler...minyak jer dalam rm80 tak termasuk tol =rm26.50+rm16.90+rm11.20 so semua sekali rm 55.60...bajet nak g jer dah dekat rm 150 kalau pergi balik rm300 la kene ader...aku mtk mak ngan ayah la...since gaji guru ganti aku entah tahun biler baru dapat...
kak lin drive laju gak la...meter 2 kat 100 jer...dalam kol 9 lebih sampai alor star...tye kat org camne nak g ikm..nasib ader sorg pak cik ni baik hati tolong antar kan pergi ikm...hahaha....baik nyer...dah sampai 2 kak lin tepon en.maliki which is kawan dier punyer kawan kat ikm alor star...die la yg dah survey tempat tinggal kitorang..motel...dekat jgk la ngan ikm...motel city star...sebelah galeri mahathir...boleh tahan motel nyer...lengkap aircond and tv (tak macam kat desaru's chalet tv pun xprovide)...rm50 sehari...haha..duit lagi..

g belanja en maliki makan dekat2 motel 2 jgk..depan motel....makan burger jer 4 malam ni...so en.maliki story about ujian amali...aper benda nyer 2...nak tau aper?..kene ikat bata....cam org indon wat kat construction site 2...yg wat dinding 2...alamak...tak pernah di buat aku...time belajar kat uitm dulu mane ader....ade wat kerja kat lab tp bukan ikat bata....so en maliki send gambar budak2 ari 2 wat ujian amali..baik nyer tolong tangkap gambar untuk kitorang....die explain sekali pasal kene ngajo 2... rupernyer dah siap bagi tajuk..kite kene choose mane 1 yg kite nak ngajo...ade bg masa tp pandai2 la cari bahan...mencabar jgk nak mtk jawatan ni...
so balik jer motel lepas aku and diana mandi and semayang and gosok baju...aku and diana meneruskan usaha mengkaji gambar en.maliki bagi 2....so boleh la kot...ye la tgk gambar cam leh wat jer...diana dier kata pernah jgk tgk org ikat bata...aku lgsung tak pernah...tgk yg dah jd dinding ade la...diana la dok ngajo aku drpd gambar 2...huhu... tak dpt nak pikir banyak..letih sgt...pas 2 terus tido sbb esok memang mencabar..tak dpt nak bygkan aper yg terjadi esok...zzzzzzzzzzz

Pegawai Latihan Vokasional J41 (7hd Julai)

and utk kali ketiga dlm bulan ni aku dpt invitation lagi 4 iv.. dis time kat MARA...tp ni lg jauh...kat Alor Star...jauh sesgt...camner la nak gi....semlm dpt sms from one number yg aku tak kenal...juz bg tau aku di jemput datang iv ngan ujian amali kat ikm alor star....mula2 aku wat tak tau jer... igt tipu tp malam tadi call diana rupernyer dier pun dpt...and dier dah call pun en muzaimi..mmg betul ader iv kat ikm alor star and sungai petani.. and dier cakap dier xsure nak g..so aku dgn tak malu nyer ckp nak ikut sekali dier nanti kalau dier g....
aku call sekali lg pagi nyer nak comfirm kan whether dier g ke tak.. dier cakap konfem cume tak tau lg nak g by bus or car....tak decide lg....kak lin nak antar nanti...diana suruh datang umah kak lin ari ni kalau boleh sbb senang nak crite nanti...dier dtg ari ni tp kol 10.30 la sampai kay l from melaka...tp aku decide nak datang esok je la..malu lak nak tepon kak lin kate datang umah dier cepat...kalau ader diana tak pe la...
so malam nyer diana call aku biler die dah sampai kay l... so cakap aku g esok pagi...senang cite kalau pergi by bus aku tgu je la kat puduraya...malam 2 jgk baru tau ader ujian amali+kene ngajo and iv...kalau lepas ujian amali baru pergi ngajo and iv...mak oii....takut nyer....ujian amali aper ek?!!!!... no idea langsung... tawakal jer...dgn ilmu yg tak penuh di dada ni....kalau luck ok...and dah memang rezeki...alhamdulillah....so ape2 hal pun esok aku bertolak g alor star....wish me luck...

Saturday, July 12, 2008

Meor Hamzah (M) Sdn Bhd. (4th Julai)

ni bukan ceo meor hamzah tp ade la sorang budak 2 yg nak enter frame...

every day ade iv... semalam gstt... la ni kat company meor hamzah 4 the post civil engineer....jauh giler kat setapak...entah kat maner...tye org yg call 2 kate dekat gak kat hospital tawakal....entah la kat maner....kalau ikut kan tak prepare sgt... sempat cari sikit2 pasal company and study la takut nanti ader tye pasal technical term.... mampus nak jawap nanti....kali ni malas nak pakai baju kemeja...4 hari jumaat ni so amik berkat... pakai baju kurung.. maner tau dapat lak...

so dari batang kali....naik tren kol 8 brenti kat putra... jalan kaki skit ke chow kit.. pas 2 amik bus rapidkl.... 2run kat hospital tawakal....tye org kat c2 semua tak tau mane dier jalan puah jaya... so terpakse la call office 2 semula... rupernyer depan lagi... pas mcd and galeria dekat masjid setapak...terpakse tahan taxi... org taxi 2 pun tak tau... pas xplain bru tau kat maner....mmg terceruk kot... sampai kat jalan puah jaya mmg akan jumpa dulu masjid... ader jalan masuk and kedai2 banyak...igt kat atas kedai rupernyer memang ader lot dier sendiri... office dier kecik jer....kat sebelah office dier ader kedai kopi cam kat kampung2 tu.. huhu...

mula2 masuk cam berdebar jer....mase nak jalan masuk pintu office 2 bertembung dgn ade satu pakcik 2 baru kuar dr office...dressing cam nak g main golf jer... huhu...entah sape la 2 eh... biler masuk jer ade sorang kakak ni suruh duduk dulu... office 2 mmg taraf veteren la sebab pekerje dier semua taraf veteren....hehe...so jumpe la sorg balak ni... dier sampai dulu sblum aku...same iv ngan aku ari 2...saingan aku la... huhu... borak punyer borak... rupernyer taraf adik aku la.....sebab baru kuar sebulan ni 1st time iv...budak uitm gak tp kat penang.....

aku org first di iv... yg iv 2 ceo kat company meor hamzah...mude lagi... rupernyer baru jd ceo 2 bulan... ni company datuk dier.... dier amik alih dr bapak dier...company ni dh establish dr tahun 1979.... lame 2....tak terasa cam iv la...sbb dier tak suruh lgsung crite pasal background...die yg asyk bercerita...cam borak2 biase jer...die crite pasal core bussiness syarikat dier...more 2 telecom work and cable work... company dier install cable and repair cable untuk company telekom malaysia sdn bhd....keje nyer tak susah sekali-sekala je kene g site tgk whether kerja2 cable 2 berjalan seperti di rancang...sekali seminggu ader meeting ngan org telekom...ye la nak tau macam maner kerja2 yg kite wat 2...huhu...dgr cam senang je la...

banyak sgt dier crite ttg pengalaman dier mmg sejak kecik since darjah lima dah ikut datuk dier g site... time 2 tgh wat kerja kat tanjung malim...huhu...aku juz dgr and sekali sekala menyampuk..hehehe....mmg tak rase cam iv...dier ade gak crite pasal ekonomi skrang... minyak naik so byk construction dah slow sbb cost meningkat....tp company dier tak terjejas sbb bahan2 semua tm yg supply...company juz beli pasir... 2 pun dier cite...die sempat gak la cite pasal construction kat belakang company dier...(construct jalan:flyover) dah ader 2 org yg mati kat c2...huhu...

sebelum habis 2 dier ade la cakap pasal gaji dier offer 2000+300(duit minyak)+500(duit kereta)...wow2 dekat 3 ribu gak la...tak termasuk over time sebab nak install atau repair cable ni usually wat pd waktu malam jer: after 10...banyak jugak...tp entah la...saingan aku ni budak lelaki...normally org akan amik lelaki...err ye kot??..entah la....dier pun tak leh nak decide sbb dier cakap nanti dier discuss ngan pak cik dier...lorrr....kalau ade rezeki dapat la...harap2...dgr pasal gaji dier cam best jer...

GSTT (3rd Julai)

malam before iv gstt 2 mmg gelabah giler... yela tak penah iv utk jawatan cikgu-cikgi ni... kalau bace pasal pengalaman org yg g iv 4 kpli.. mmg takut... dah la 100% BI and lak 2 ilmu pengetahuan ttg bidang perguruan kene power... semua isu2 pasal pendidikan kene tau... adui...takut siot... tp adik aku ngan selamber nyer kate tak yah risau penemuduga 2 tak tye byk la...hahaha..
so mmg masin tol mulut adik aku... tak der tye aper pun...juz suruh crite pasal personnal background and pas2 tye pengalaman aku.... so aku cite je la...ade jgk la soalan yg mencabar...kene pikir gak...ape problem yg aku hadapi mase ngaja dulu and cara aku face d problem.... pas 2 tye pendapat aku ttg kebanyakan org yg jd cikgu ni sebab dah xde keje lain so perguruan ni jd last choice utk mengelakkan takde keje....penemuduga 2 cakap banyak problem terjadi kat cikgu espesially drpd kpli yg tak bersungguh2 mengajar...sekadar nak dpt gaji jer...so sambil lewa mengajar murid...so aku juz bagi tau pendapat aku yg aku tak setuju jd kan perguruan ni last choice sbb mengajar ni tugas murni dapt pahala tp kalau tak ikhlas camner kite nak btk modal insan yg berjaya cemerlang gemilang and terbilang...huhu... dasyat jugak jawapan balas aku...diorg terangguk2 mengiakan jawapan aku....hahaha....walaupun aku termasuk dlm org yg menjadikan perguruan ni last choice..huhu... tp kalau aku dpt jd cikgu ,aku sure buat keje sungguh2 sbb dulu time kecik2 ni la cita2 aku...tp dah besar ni bertukar ke bidang engineering...
last soalan dier tye aku kalau dier offer gsst 2 aku nak ajar aper...aku dgn yakin nyer jawap math...sebab aku mmg minat giler math...so die tye balik kalau aku kene ajar sek tamil macam maner....so aku jwp as long as aku diberi peluang utk mengajar and dpt pengalaman mengajar aku tak kisah di tempatkan di sek tamil lg pun math kan dlm bi so kat maner2 pun same...huhu...2 la iv aku...3 org penemuduga 2 macam aku pernah tgk...salah sorg drpd nyer cam aku pernah g mtk sign pengesahan 4 salinan sijil2 aku...hahaha...
ramai giler yg datang iv kate nak 10 org jer tp yg dtg, jumlah semuanya sampai 70 org utk dua hari (khamis and jumaat:sesi pagi and petang)...huhu... tak tau la dapat ke tak...aku org yg ke tiga iv ari 2... kakak (xsure kakak or adik..hehe..)sebelum aku kate die disuruh berlakon mengajar... nak tgk skill... tp time aku takde la pulak...haha...mgkin dier yakin kot aku dah ader pengalaman before this...
lepas iv ari 2...g pos office sbb ayah nak amik rebet minyak tp still tak leh amik...sbb dlm komputer still tak der name...mgkin bru bayar road tax kot..yela semlm kan baru bayar... tgh tgu kat pejabat pos 2 terjumpa pak cik jamal...which is neighbour aku kat shah alam...mak pernah jaga anak dier IKA dulu...aku tak bape dgr sgt ape yg di borakkan pak cik jamal ngan ayah n mak aku... aku layan sms ngan nolin...lame tak dgr cite...(akak dier nak kawin bulan 8)...rupe2nyer pak cik jamal skarang wat catering kecil2an...masak sendiri...tak der upah pekerja...and skarang dah ader tujuh org anak angkat...sebelum ni ika and abu haris jer...ika sekarang matrik kat perak amik sains hayat...huiyooo....jadi doktor la kot...
so ari 2 balik tanpa amik rebet...huhu..entah biler baru dapat...and petang jgk dapat call dr company meor hamzah (m) sdn bhd panggil iv...jawatan civil engineer...tp jauh kat setapak.. dah bagi alamat pun tak tau kat maner...mula2 igt tak nak g...tp last minute decision...aku g jgk...ni pun hasil drpd pendapat adik and mak aku...suruh g jgk...mana tau rezeki...amin...

KWSP (2nd Julai)

dah lama tak blogging since last month... Euro pun dah habis and yg menang spain... tak kisah la sape yg menang... kalau dorg menang ape yg kite dapat....huhuhu..tiap2 kali blog mesti asyik cite sedih... huhu... memang tgh sedih pun... entah laaa.....last wednesday dpt call dr skbbk... igt dpt dah gaji tapi hampeh baru nak wat gaji n kerani 2 nak no akaun kwsp.... ayoyo... mane ar ader akaun... tak penah keje.... so terpakse la pegi pejabat kwsp.... ayah dah gelabah dah sibuk nak tau maner pejabat kwsp kat area2 cni...kerani 2 kate kt selayang tp check kt web kwsp xde kat selayang...yg ader kt batu caves....so juz g je la... tawakal...
so esok nyer cari punyer cari...n pas tye byk org....so dpt la cri kwsp nyer pejabat..betul la cam gambar dlm map...so amik borang 4 first time daftar...pas2 amik no sambil tgu no 2 sempat la isi borang spa perak.. ader jawatn kosong... nak anta jgk ari ni..
so masa anta borang kwsp 2 org kaunter 2 cakap dah ader akaun dah kt kwsp...punyer la terkejut...biler mase lak... igt punyer igt terpikir mase still duduk kt shah alam.. ader sorg akak 2 dah lupe name dier saper...nak gune kan aku nyer diploma 4 set up company baru dier...mase 2 aku bengong2 lg... dier call dier nak bg kerja so suruh anta cv....sempat gak la jumpe dier sekali...siap belikan aku lipstik lg kat avon....nasib ayah tak bagi aku jumper dier lg... sbb dier nak jumpa aku lg 4 2nd time utk wt akaun kwsp...so biler ayah dah kate jgn.. aku pun tak jd la g....kakak 2 call pun aku tak angkat sampai la ni... rupe2 nyer dier daftar kan gak...mac 08, 2005 akak 2 daftar...ader duit lak dalam seribu kt kwsp...huhu....
tak pe la rezeki....amin...thanks la akak oiiii....tapi bahay la kalau org mtk diploma ke ijazah kite... sbb memang la niat murni die nak set up new company and kite ni nak di jadikan business partner dier.. tp juz sleeping partner je la...kalau one day company dier ade problem.. and dier lak dgn jahatnyer menghilang kan diri so... sape yg susah kite yg sleeping partner dier yg tak tau ape2 ni la yg kene... nasib baik la...sampai la ni tak de aper2 pun... siap habih amik degree lg...
lepas kwsp 2 ayah g pejabat pos hidupkan road tax...aku lak g anto borang spa 2... so memandangkan dah tak cukup mase 5th Jun tarikh tutup aku pun anto pakai pos express... rm 4 melayang...huhu... tak pe la melabur skit....so tgh dalam pejabat pos 2 tgh tgu ayah wat road tax...ppd call panggil interview 4 gstt(guru sandaran tak terlatih)... peghh...bulan 3 ari 2 antar borang baru skrang pgil iv... hehe.. mane tau ader rezeki...kate kat dlm surat kabar ari 2 kat selangor ni ramai guru nak di perlukan...entah...

ni map nak g kwsp batu caves

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...