Friday, August 29, 2008

SSAP, PATS and Head Count...

ceh..tajuk nyer cam complicated jer...huhu....tu la complicated gak aku nak mengharungi sepanjang hujng minggu ni...aku tak bukak lg file yg aku sedut (istilah cikgu2 kat skbk ni utk copy) dr comp office...kang mau lintang pukang aku nak membuat SSAP ni....dah siap marking paper igt taruk kat excell jer...ceh...hampeh tol....penat jer aku wat...rupernyer ada 1 application lain...aku mana tau...
hari sepatutnyer ada 2 kelas...tp 1 kelas dah lebur sbb sambutan merdeka...so tinggal 1 kelas jer lg...nasib 30 min jer...pas 2 aku leh goyang2 kaki..huhu...ye ker?...ceh dan ceh lg...bz aku ari ni siot....rasa cam tak terkejar je masa....pas habis kelas kat 1 mega...makan sekejap...and dlm kol 10.30 aku dh start membz kan diri...nak kejae sampai kol 12...ade 1 jam stengah jer....
ye la time tu jugak nak complete kan lesson plan aku...siap utk ari selasa aku dah siapkan...pas 2 tutup buku rekod kedatangan pelajar<---ni 2nd wajib...takut kene sound lak...pas 2 cri ustazah ain and kak baya sbb nak amik markah 4 nilam...pas 2 g office antar lesson plan and rekod td...g antar MC semlm....tu la semlm tak dtg tu yg ari ni sibuk skit...and last sekali g menyedut file SSAP...huhu....
bz betul...tp sempat gak aku g ushar kain nak wat baju raya kat kak baya....ushar jer...beli nyer tak...fulus elek....huhu...xtiviti smpgan tu perlu ada kalau tak tension seh...sblum balik g jumpa kak sala tye claim elaun tu leh ke aku guru ganti ni nak claim and singgah kat kelas 4 nilam jumpa kak farah amik markah science...huhu...borak sampai tak igt ari ni semayang jumaat ayah aku mana leh tgu lama2...huhu...

Merdeka...

PERPADUAN TERAS KEJAYAAN..tema hari merdeka ke51...sumber MALAYSIA MERDEKA

Bunga Kebangsaan kita...sumber...Sentuhan Kalbu

jom kita kibar bendera malaysia...jgn letak terbalik dah la...ada ke patut!!!! Sumber..Sentuhan Kalbu

lg sehari nak sambut merdeka....pas 2 esoknyer dah pose...cepat tol mase ni....tup2 dah jumpa balik pose...bru jer pose tahun lepas dah pose balik...huhu....bukannyer nak komplen tp tu lah cepat benor mase ni berjalan...bukan bejalan tapi cam dah lari pecut nampaknyer....hehehe...aku ni pun bulan depan dah masuk 25...wawawa...terasa tua lak kalau tgk umur...tp yg penting hati...hehe...klau hati muda...umur tu tak de hal nyer...huhu...
tadi ader sambutan kemerdekaan kat skbk...tp pagi2 cam mendung jer...gelap semacam...dlm hati aku jgn la hujan lak...hehe...tu bukan ape malas nak masuk kelas...wawawa (apa punyer cikgu la ni...)..tak dela...dah nak wat sambutan...jgn la tak jd lak...bru nak goyang2 kaki...kat sekolah ni tak de dewan...beratapkan langit jer...kalau hujan cancel la...
mula2 terasa cam ader air menitik...tp pas 2 tak jd hujan...fuhhh...hehe....cam biasa la time sambutan kemerdekaan kat sekolah dulu2...mula la membebel pas sorang2 baca perutusan...start perutusan dr Agong pas2 Menteri Pelajaran n last sekali Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia...budak2 ni dah start wat muka boring...aku pun sama...hehe...
pas 2 baru ade persembahan...mula ngan kelas 5 Zamrud wat persembahan nyanyian lagu Jalur Gemilang....pas 2 bacaan sajak and poem....and bagi hadiah utk pertandingan hari merdeka sepanjang bulan ogos ni...and ending nyer biasa la lagu Keranamu Malaysia and Tanggal 31...aku bersemangat giler nyanyi lagu tu...cam budak2 tu...lame dah tak nyanyi...last sekali time kat uitm dulu...kat stadium uitm...wat sambutan merdeka jgk la...huhu....

Thursday, August 28, 2008

Angin Satu Badan

dah lame tak masuk cni...bz....bukak internet pun tp tak log in kt cni...main singgah kejap jer...tp tak byk criter baru...biase2 jer....masuk keje lps cuti ni aku mmg keseorangan giler...kak lin dah dpt posting kat kajang and ain lak sampai mgu lepas jer....kak rahimah dah balik bertugas...
so aku mmg sorang2 jer...kak za pulak mmg jarang aku jumpa...pagi masa datang and masa balik jer ake jumpa...klau tak slalu gak aku g makan ngan kak za...skrang ni aku buat muka tak malu joint cikgu2 lain...tp diorg semua mmg baik2...terutamanya kak siti (sebenarnye aku kene pgil dia makcik...huhu...sbb sebaya bapak aku...tp takut lak kecik ati...hehe...)
semalam bru aku smpat berborak ngan kak za...tu pun terjumpa kat library...rupe2 nyer kak za skrang lepak kt c2...malas nak naik atas sbb kat atas panas..belum abih lg org jkr wat wiring kat bilik guru....aku jgk pun tak thn duk kat bilik guru...2 yg 2run library...huhu...
petang nyer 2 ade Bengkel Pembugaran SAPP, PATS and Head Count....
klau ikutkan aku tak yah dtg tp disbbkan aku replace kak suriha and kak su ade pegang kelas (4 nilam yg baik2ssss budak nyer....wawawa...) so aku kene la g jgk...kla tak camner aku nak menjalankan tugas aku sbg guru kelas...huhu...malas betula aku tau tak...
dlm bengkel tu guru besar dh sound aku sbb kelas 4 nilam still berselerak lg...ceh...
sblum cuti 2 aku dh betulkan...nak kemas camner lg...budak2 ni pun malas....kalu susun buku tu biarla betul2...buku kt bakul 2 pun masya allah...padahal aku dah kemas kan dah sblum ni...mmg nak kene diorang ni...
so pasal bengkel 2 aku mdgr la dgr penuh 'khusyuk n tawaduk'...hehe....bosan..time tido aku tu....slps mendgr semua kisah2 yg 'menarik' tu ade la di buat jamuan...makan bihun tomyam yg sgt la tak 'pedas'...huhu....bibir aku cam baru lps kene cucuk botok rasenyer....hehe...eh cam penah wat jer??? kuikuikui.....
balik dlm hujan...perut aku lak sejak tgh hari td cam ader angin...tp tak leh kuar...tersekat kat tgh2 dada aku...nak kuar kat bwh tak leh nak kuar kat ats pun sama...huhu....igt biasa2 jer...lps 2 okay...tp makin worse lak biler dh mlm...biler mak aku picit kak dada aku lg mkin teruk....angin tu cam dah merebak...tp still tak kuar.....
aku try makan kurma...minum air susu...and makan bubur...tp last2 nyer aku muntah...so biler mak aku tgk aku cam 2 ape lg risau la dia....hehe...syg mak aku kt aku...ye la aku mmg rase cam nak pengsan tau...penangan angin kat dalam badan aku...bahaya tol...hampeh tol angin ni...so ayah aku pun bwk g jumpa doc...time 2 dah 11.30 mlm...sbb aku baring pun tak boleh..duduk pun same...jap aku duduk jap aku baring pas2 mencangkung...huhu...
pas menerajang 25 hinggit ....esok nyer (hari inia) perut aku pun okay jer...cam tak de ape2 berlaku jer semlm...huhu...baru la nak sedawa nak kentut...hampeh...tp bagus jgk perut aku wat hal..sbb ari ni aku duk goyang kaki jer...huhu...dpt MC...hehe...perut tak seberapa wat hal tp dpt MC....hahaha....lantak la...thanks doktor....tp esok kene g sekolah lg...huhu...

Sunday, August 24, 2008

Back 2 School

huhuhu...esok g school balik...malehnyer aku woi...benci tol....nak wat camner...demi menabur bakti pd anak2 bangsa malaysia...untuk manjadikan bakal pewaris negara yang Cemerlang,Gemilang and Terbilang....aku sanggup...huhu....eceh...
marking paper budak2 ni dah setel...key in markah dah separuh....huhu...cuti yg goyang2 kaki...aku asyik mengadap laptop jer....patutnyer key in markah 2 aku dh completekan...walaupun laptop on dr pagi smpai malam...hehe....malas...pengaruh internet lebih menarik hati ku....hehehe....
sekarang ni tgh nengok gangstarz...aku sokong one nation emcee...taknak kumpulan indon menang lg...kuikuikui...korang rock beb...huhu...semua juri bg komen best nmpak...

Friday, August 22, 2008

Cedeyyyyyyy...

bengang nyer aku...sedihhhh....aku dh nangis dah pun....tp apa leh aku buat...dah cam 2 nasib aku kan...mintak keje bukan main banyak...g interview pun banyak jgk...tp satu pun tak menggembirakan aku....dari selatan hingga utara aku dh pergi...semata2 g iv....
duit dah byk habis...dah la aku ni keje tak tetap...byk mak and ayah aku yg support....tp semua pun result nyer hampeh....ni yg nak mengamuk ni...tak tau nak wat camner lg...
td result PLV J41 dah kuar tp lg sekali resultnyer hampeh...aku tak dpt...cam ner ni.....sedih betul la aku...mmg berharap sgt dapat tp sebaliknyer....aku tak dpt..and diana pun tak dpat sama...sedihhhhhhhhhhhhhhh......
ader sape2 nak offer keje kat aku??...sobsobsob....pleez help me...aku nak keje tetap....

FavIcon

semalam aku belajar tentang camner nak wat favicon kat blog...hehehe....thanx kt chokilala and blog menjerit...aku singgah kt blod diorang and ade entry pasal favincon ni...hehe...seronok sgt...thanx la...
so td aku cari2 la teknik2 nak mengubah icon ni so aku terbukak la satu site >> Link...kat cni ader cara camner kite leh 2kar ape2 je gambar yg kite suka jd format.ico...sbb nak wt ni kene format .ico.....
and kalau nak tau lebih lanjut lg kat blog ni pun ader tulis camner step by step nak wat favicon >> Link..... ni pun aku terbukak jgk mase tgh pening2 camner la nak wat ni...cam nak marah jer sbb tak leh2 jgk nak wat icon lain....
so aku dah try dah senang jer and mmg seronok sbb aku nyer blog dah ader favicon...huhu...try la....

New Things

ni sebhgian drpd paper yg aku kene marking...byk lg...tp semua 2 dh complete d marking and aku tak bwk balik....2 paper II bdk2 year 4....and punca aku pening2 kepala bile nengok paper ni...huhu....



this one pulak sampul which terdptnyer paper test budak2 ni....yg menyebabkan aku penat naik turun tangga and lelah mencari....mana aku tau igt dah di pass kan masa kat kelas...rupenye pegi amik sendiri kat bilik pekse bile masa pertama...



sekarang ni tinggal ni je utk di marking...huhu....siap jgk...pas ni kene la meng"key in"kan markah diorang kat dlm excell...nnti kene antar kt setiausaha peperiksaan:cikgu noraini....bermula 26hb...

result bebudak ni...huhu. tu juz paper II blum + ngan paper I...sengal betul la diorang ni semua...atas 2 paling highest and bawah nyer lak the lowest...lebih kuranbg same jer cam previous test diorang...huhu...
so bukan salah aku 100% la result diorang cam2....sbb diorang ni mmg takat 2 je kebolehannye...huhuhu....aku dh try d best time ngajo diorang...hehehe...maap la ye...tak dapek nak nolong lebih2...


hehe...tak dilupekan beg aku d only one...beg lg 1 nak tercabut talinyer...hehe...di sebbkan kemalasan aku menjahitnyer semula...so jgn ni lak tercabut sama dh la...kang aku bwk beg plastik je lg senang...huhu....

Thursday, August 21, 2008

Pembelajaran Sepanjang Hayat

wawawa....aku setuju ngan kata2 pembelajaran sepanjang hayat...selagi kite hidup byk benda yg kite leh belajar...not juz study 4 dpt keje...benda yg kecik smpai la ke besar2 masalah kite kene belajar...cam aku ni byk benda yg aku x tau...for example blog2 ni....

aku tersuka la sgt kt blog secara tiba2...2 pn lepas aku byk kali la mendgr psl blog...pak2 menteri pn slalu ckp psl blog2 ni...first blog yg aku singgah 4 sure parti2 politik:anwar ibrahim,lim kit siang,karpal sigh....

tp mse 2 aku tak terinterested kt blog lg..but after aku tersinggah kt blog penyanyi farah asyikin aku rse why not aku try...sbb kat blog farah 2 mcm2 crite pasal dier ada...aku pun nak tulis criter pasal aku...huhu...konon cam femes la tu...ade byk crite menarik...hehehe...lantak la aku nyer blog kan...

huhu...yg best biler tgk dh byk post dh kat blog...hehe...lama2 cam x best je sorg2...so skrang tgh mengexplore blog2 org lain...tukar2 link...tgk stail2 blog org lain...bgs jgk blog ni...byk info kite leh dpt...tolak tepi la psl politik...muak la dgr cite2 menghentam org lain...

so skrang ni byk la bndaaku dah add kat blog...shoutmix...music box..nuffnang....td eyanacomey ajar camner nak bubuh icon ym kat blog and cara nak dpt duit...huhu...thanx...2 la aku kate pembelajaran 2 sepanjang hayat...nak wat blog ni pun kene belajar jgk...huhu...

skrang tgh nak me+ kenalan ramai2...huhu...tips nyer redah jer blog org...tglkan link kat shoutmix...hehe...

Tuesday, August 19, 2008

Segmen Memeningkan Kepala

kepeningan yg melanda aku sekarang....aduiii...bila nak habis marking paper diorang ni...ade saper nak tolong...?? banyak lg nak check ni....separuh dah settle...ade lg separuh...pas ni nak key in markah diorang kat excell....
aktvt kat umah ni kalau tak check paper test budak2 ni mesti tgk tv pas 2 mesti duk mengadap laptop.....huhu...member lain keje aku duk goyang kaki....huhu...itulah salah satu kesenangan jd cikgu ni...byk cuti...budak cuti cikgu pun cuti...keje pun tak lama...sebelah pg sampai kol 1.05 kalau petang sampai kol 6.45...hehe...
tp tanggungjawab nyer la...banyak kerenah budak2 ni...masalah disiplin....masalah pembelajaran diorang...ni kalau budak2 ni tak perform well dlm exam mesti kene guru besar tye...guru besar pun pernah ckp...kalau jd cikgu ni kite diperhatikan oleh ramai org...first of course guru besar...ppd and pengaruh besar mak bapak budak2 ni....
jgn sampai mak bapak complain...especially cikgu ganti ni...mak bapak selalunyer kurang yakin skit...sbb takde xperience..tp aku wat yg terbaik...setakat ni result budak2 ni ok jer...
mak aku kate nak g beli kain langsir...nak beli kat nagoya...aku dah offer diri nak tolong jahitkan...tp cam tak jd jer...aku tgh cuti ni...kang dah keje balik aku mmg tak nak sentuh mesin jahit 2...hehe...

Sunday, August 17, 2008

Hari Minggu

hari ni tak wat ape2 pun kat umah....duk main game cooking academy yg mmg best giler....addicted betul ngan game ni.... abih main pun tp saje ulang2 nak bg semua dpt A+...huhu...penat tanda paper english budak2 ni...pening kepala aku....mcm stail writing diorang...huhu....kalau aku dulu camtu jgk la...main belasah jer mengarang ayat tp yang pening nak bg markah nyer cikgu2....hehe...skrang merasa lak aku camner peningnyer kpala cikgu time exam...
semalam aku x g pun memana kenduri kawin...padahal semalam cikgu noraini and wawa kawin....sori la....cikgu noraini yg dekat bk pun aku tak pergi...aku lalu jer depan dewan 2....padahal awal2 dah dpt card....huhu....yg wawa pun sama ak tak g....malas lak...lg pun wawa tak ajak aku pun...yg bgtau aku pun didi....tp klau nak g boleh jer tp malas....
tp cam ner aku cam berminat jer nak ikut adik aku pergi midvalley...so rumah org kawin aku tak g midvalley yg betul2 aku g....hahaha.....g sbb nak main bowling...and 4 d first time aku main bowling kat sana....ya allah...first time baling masuk longkang secong time pun same.....pas 2 bru la ade yg mengena...huhu.....cam kera masuk bandar jer(ye ke perumpamaan aku ni???...)...adik aku yg ajar....memula kene pilih kasut...pas 2 pilih bola....and ape lg main la...huhu....
bola 2 boleh tahan berat gak...bola no9...n08 tak lepas jari aku...kecik la sgt.....tak reti nak aim cantik2.....kalau baling kuat masuk longkang....huhu...tp pengalaman yg menarik....best gak....se frame aku main lebih 5 kali masuk longkang....huhu....next time leh la main lg...ye la orang yg belanja....semuanyer di belanja tambang pergi balik,makan kat pizza and bowling....kuikuikui....
aku sekarang tgh papa kedana ni...g mengajar tp mak aku yg support duit makan...haha....skbbk la yg hampeh dah bape bulan diorang tak bayar gaji aku lg....hampeh dah 5 bulan aku tgu....entah2 raya nanti pun aku still x dpt duit gaji aku 2...cehhhh!!!!
ni dah tak sabar nak tgk match chong wei ngan lin dan....hopefully malaysia menang la...sekurang2 same la cam indon yg dah ader emas...hehe....tp kalau kalah pun still silver dlm tgn...tp nak gold la...bru brst...caiyok2...basya chong wei....

Friday, August 15, 2008

Merdeka!!!!

today is my last day for penggal kedua persekolahan....huhu....not finished yet la okay.....cuti seminggu jer.....pas 2 datang ngajo balik ke skbk.....aku ngajo kat skbk sampai bulan 10 nanti....cikgu suriha cuti belajar 14 minggu....huhu....name jer cuti tapi keje melambak.....budak2 ni baru habis test...so as a teacher tau2 je la what should i do....kene la tanda kertas diorang...wawawa....
aku dah start marking paper diorang....year 1 dah siap dah...juz key in marks diorang kat buku laporan adab belajar.....ni tinggal nak marking paper 2 for year 4.....problem sikit sbb susah nak bg markah....kalau paper 1 tu objective question....banyak senang la....ni macam2 stail writing diorang ni....for paper 2 ni budak2 ni kene construct sentence....first question kene construct 5 sentences....dah bg picture and words sbg guideline....question 2 pun dah bg 3 pictures, choose only one and give a reasons....and last question also dah bg pictures and words....budak2 ni kene sambung ayat menggunakan words yg di'provide' tu...
so pening aku nak bg markah sbb macam2 yg diorang ni tulis...ader yg tulis sekerat bm and english....aduiii....tp ka zai dah bg tau aku cam ner nak bg markah....so ikut pertimbangan sendiri la....nak bg markah kesian ke or tak bg chances lgsung.....td bru marks three paper....cam byk bg markah kesian je....huhu..
cikgu2 kat cni td ader wat makan2 kat kelas pemulihan...diorang kata sempena nak puasa ni....so aku ni turut di jemput la....pas sorang2 jumpa aku cakap suruh g makan...huhu....aku dgn tak malunyer datang bawak perut yg mmg dh lapar...selamat duit aku...hehe...macam2 ader...drpd kuih ke bihun ke spageti ke pulut ke mee kari....wawawa....tak tau nak pilih maner....aku try je la kuih muih and spageti...kebetulan lak ader kelas terpaksa la berenti...kalau tak mau aku rembat banyak2.....
kebetulan pas masuk kelas 2 aku nak jumpa kak zai...and die lak kat kelas pemulihan tu makan....so aku merepeat lg makan....dgn alasan nak jumpa and discuss ngan kak zai...org dah ajak lg so tale je la...hahaha...makan sampai tak leh nak masuk lg and terlupa aku kene ganti cikgu yahya kat 2 bayu...semua aku try....hehehe....best cikgu2 ni sbb diorang mmg rajin wat makan2...kalau lame lg aku kat cni mmg ader la makan lg....sbb kalau dulu 2 minggu sekali mesti ade makan2 and yg masak nyer cikgu2 ni....huhu....
so sebelum nak balik 2 aku dah mengemas meja aku sblum nak bercuti...cikgu besar dah sound suruh kemas meja sendiri kat bilik guru and inform kat students kemas kelas....so aku dah menjalankan tugas aku...bye2 skbk ...utk seminggu ni je la...haha...
esok wawa nak kawin tp tak sure nak datang ke tak...diana yg bgtau kat aku td...mula2 mmg nak datang tp anak cikgu kat skbk ni pun nak kawin esok...terlupa lak aku...dah lame dah dapat kad....huhu....entah la nak datang kawin yg maner...

Thursday, August 14, 2008

Last Day Test

ari ni last day bebudak ni test....semalam tahap satu test English and Arab....tahap 2 lak test English and math....ari ni tahap satu test Math and pas rehat lak Pendidikan Islam....semalam memula aku masuk kelas 1M (diorang paper English)...pas 2 classs 4N untuk paper math....giler betul time masuk kelas ni....time test tapi tanye aku....apola...mula2 aku rajin la nak menjawap...tp pas2 aku fikir kalau aku bgtau sure la diorang leh jawap...tye benda2 yg simple.....aku pas2 angin la....malas nak jawap...
pas rehat semalam aku masuk kelas 1F....diorang paper Arab kol 11.30....budak2 ni tye aku camner nak wat...lg la hampeh...maner la aku tau and paham bahasa arab ni.....yg simple2 tu tau la....last2 aku cakap kat budak2 ni aku tak belajar mane aku tau....diorang yg dah belajar mesti tau nak jawap camner...huhu...yela tye aku yg tak tau ni lg.....pas 1F tu aku ader kelas ganti kat 1 bayu....aku ugut kat diorang kalau bising aku tak bg diorang balik....huhu....
tu cerita semalam...ari ni aku masuk kelas 1F memula.....tast start kol 8.30....paper math memula.....cam hari selasa diorang cepat jer dah siap....dalam setengah jam jer....so lg setengah jam diorang dok main...aku bg syarat nak main boleh tp main kat tempat sendiri...so ader yg mintak nak sapu sampah so aku bg jer....pas kau masuk ustazah yg masuk...
pas rehat aku masuk kelas 1M......paper pendidikan islam start 11.30...so biasa la bebudak ni bising je la memanjang...aku tegur diam kejap...pas aku bg paper kat semua aku kene explain satu2 kat diorang...adui...mapus aku....diorang budak kia...atau dgn kata lain...tak tau nak baca....pengsan aku....aku go trough satu2 soalan tu....aku dah siap warning dah...kalau sape tye aku balik soalan yg dah aku explain td...aku bg penampar je kat diorang....
and kelas akhir sekali yg aku masuk class 4N....mase tu diorang tgh paper pendidkan islam and kak nurbaya jaga...so bile nampak aku jer kak nurbaya keluar and start budak 4N bising cam nak giler....siap kuarkan kad and pistol lg....aku naik angin la....aku diam jer kat depan kelas tu...aku dok tgk jer budak2 tu bising...and sampai satu stage diorang mmg tak respek aku...
so ape lg diorang semua kene tengking dgn aku....padan muka...semua diam....diorang tak pernah tgk aku cam 2...lantak la cam ner muka aku time tu....ader yg kurang ajar tu leh senyum2 lak...aku sound baru senyap betul2....tau pun diorang ni senyap....biler aku masuk jer mesti diorang ni macam nak giler bising....dgn cikgu lain tak de la pulak...td aku cakap sekali jer, suruh diorang pass paper jawapan ke depan...and yg depan pass kat aku...diorang semua follow...tak cakap banyak...
pas 2 aku bg diorang drawing paper satu sorang and aku suruh diorang buat kad untuk hari merdeka..kak ayu yg suruh wat....and for d first time diorang ikut jer cakap aku....hampeh tol budak2 ni...kalau sblum ni jgn harap la....ader yg g sepak2 orang...main kad la...tak nak ikut ape yg ak suruh...sebelum balik 2 aku suruh diorang susun meja....ni esok entah la cam ner perangai diorang....

Tuesday, August 12, 2008

Minggu Ujian

hari ni start budak2 kat skbk ujian.....releks kejap sbb tak yah nak ngajo....juz jaga budak2 ni je la...still ikut jadual waktu ngajo tp jaga budak2 ni wat test....kelam kabut sikit sbb tak penah control budak time test...tak tau nak wat cam ner....and kertas pekse nak amik kat maner....dah di bagi kat setiap kelas ker or kene g amik sendiri....turun naik banyak kali tadi...
rupernyer mase pertama kene amik sendiri kat bilik pekse...pas 2 nanti ader yg akan antar...tahap satu mula2 test Bahasa Melayu (Pemahaman)and pas 2 Bahasa Melayu (Penulisan)...pas rehat lak baru Science....tahap dua lak mula2 test BM (penulisan)next Bm (penulisan) and pas rehat English (Paper 1)....
mula2 aku masuk kelas 1F...so paper BM...budak2 ni dalam setengah jam jer diorang wat....so aku suruh colour picture yg ader....kalau dah pandai kejap jer la pulak diorang ni siap....huhu....aku sempat kutip paper diorang baru cikgu yahya masuk....so aku pas jer la kat cikgu yahya....
next class aku masuk class 4N....diorang test penulisan...kelam kabut aku cari paper 4Nilam kat bilik pekse....menyampah tol aku masuk kelas ni...tak makan saman....tension aku....test tapi bising...aku tegur diorang diam kejap...pas tu bercakap2 lagi....pas aku kak nurbaya masuk....
and pas 2 aku masuk kelas 1M...lagi satu kelas yg aku menyampah....bising and tak dengar cakap....diorang paper science kol 11...aku masuk kelas 2 sampai kol 11.05 jer....aku igt test science kol 11 tp rupernyer dianjak ke kol 11.30...kirenyer cepat la pulak...maner la aku tau takde sape inform...pas aku kak salina masuk...
and last class for today 4D....diorang paper 1 English....class ni kelas last tp tak sampai setengah jam kate dah siap....amboi...cepat sebab tau ker tak tau nak wat...konpius...aku suruh diorang check jawapan and diam...aku kutip paper diorang and suruh bg kat kak zai....pas 2 aper lg blah la....sebelum aku naik bilik guru g singgah class 4N amik paper jawapan budak2 ni....satu hal lak nanti nak menanda nyer....huhu....aku simpan paper jawapan 2 kat bilik guru...malas nak menanda...esok jer la...

Sunday, August 10, 2008

Penat

semalam ari penat sedunia.....dah la ade ganti sekolah...pas 2 kene g tgk budak2 darjah 6 perkemahan kat kem rimba tamu kat ulu rening....mula2 tu cikgu noraini suruh ajk makanan utk ari sabtu petang 2 datang kol 1...tp nuzul and kak salina nak datang kol 3 so xkan la aku sesorg jer kat sana....lg pun aku nak tumpang kreta nuzul....aku dah cakap ngan ayah aku yg aku nak g trus ulu rening....so nak balik 2 tak de sape nak amik aku sbb selalunya ayah aku antar and amik...kredit tak der lak nak call....terkapai2 aku nak mintak tolong cikgu2 lain.....pulak 2 semua nak g kenduri kawin...so aku xdpt nak tumpang...
utk pertama kali dlm sejarah aku terpaksa berjalan kaki dr skbk 2 ke rumah aku....hampeh tolll...dah la jauh+panas.....bernanah betul aku....lebih 15 minit gak aku jalan...aku rase cam teruk sangat....tgu kerja entah biler nak dapat....bengang tol aku....g iv dah berlambak tp semuanya hampeh....suruh aku kerja yg tak tetap ni jer...org lain leh wat harta pas 2 kawin........aku ni hampeh.....nak tgu pintu rezeki yg sampai sekarang ni tak bukak2 lg....geram betul...aku ni byk wat dosa ke sampai ALLAH tak nak tolong aku...tiap kali doa semuanyer mintak yg baik2 jer...sedih......
sampai umah aku kelam kabut gosok baju and makan....kalau ikutkan malas tol la aku nak join budak2....yela habis kelas kol 12.05 pas 2 kol 2.30 g ulu rening...nasib dekat jer dgn umah....nuzul datang amik aku dah kol 3...rupenyer dier dah berpusing2 kat kawasan umah aku 2 cari umah...nasib ayah aku perasan....aku g tgk budak2 tu wat flying fox.....and duk borak ngan kak mega,kak zai, cikgu sheela, cikgu ng....cikgu hamka and cikgu alfian pun ader datang tp bawak anak g mandi kat c2....
kol 6 balik and nuzul hantar kan jugak....balik cepat sikit kalau ikutkan sampai kol 6.30 tp ader budak sakit so nuzul tolong antar kan....aku juz follow jer sbb aku ikut dier...kalau iktkan nak terus tido jer lepas sampai umah....tp dah petangkan....umah pak cik hashim ni ader wat kenduri kot esok...sbb ader kemah dah kat depan umah dier...rupernyer kenduri arwah and nak sambut pose...malas nak g tolong...huhu..

Wednesday, August 6, 2008

Dulu Kala

ader beberapa gambar dulu kala aku jumpa kat umah chu ari 2....dah luper pun pasal gambar2 tu...huhu...gambar mase aku still tadika.....chu bawak aku and along dua g muzium....gambar maser raya...entah tahun biler...dah lupe...



dua2 gambar ni di ambik mase umur aku 6 tahun...tadika lg ni...chu bawak aku and along dua g muzium...dulu2 kan selalu kalau g jln2 msti bwk ke muzium ke zoo ker...tul tak..?? ni mase along dua datang ngan opah ke umah aku sbb nak tgk adik aku yg bru lahir..



comel tak muke aku dulu2...hehe...tak silap aku ni mase aku umur 4 tahun...mase ni ader wat kenduri kat kampung...tak igt kenduri aper...2 adik aku yg skrang ni sekali tgk cam bapak org...huhu...



aku and bapak aku...tgk la gambar tu pun dah menampakkan lama nyer...tak igt umur aku bape...tp mgkin setahun dua tahun kot...mase ni adik aku tak de lg...



and dis one aku la....so cute..hehe...puji skit...ni mase umur aku 3 bulan...mak aku kate...still meniarap lg 2...


dis one aku and cousin aku...sahar...same umur tp...aku lahir dh bulan 9 dier awal2 bulan...so aku tak reti lagi nak duduk2...meranggkak je tau...kaki tak dpt lg...huhu...

ni umur aku 5 tahun...ngan adik aku gak...time ni kat masjid shah alam...jalan2 ngan mak and chu....huhu...jalan2 g masjid...tak tahan tol...klau sekarang nak ker g jalan2 kat tmpt ni...???hehe...

tu die...haha...entah aper la yg aku tunjuk 2...nak bg tau kat sepupu aku kot tgk kemera...yg tgh along dua and kanan sekali dilla..ka atas meja 2 adik aku...abu...mase ni umur aku 3 tahun...

ni la sepupu yg aku ader(belah mak)...mase dulu la...sekarang ni + anak2 chik aku 4 org...ni masa aku darjah 6...from left:along dua,dilla,nye,me,adik aku(abu)and wa...ader yg tgal lg 2...wani and adik aku eli...masa dulu aku jumpa diorang juz raya...ni tgh mood raye la ni tu yg main bunga api...ingat lg malam2 mesti g pasang pelita panjut...berebut nak g sangkut kt pokok..

dulu ni je la cucu2 arwah tok and opah aku...sedih nyer biler belek2 gambar dulu2...byk kenangan...sekarang umah yg kt dlm gambar ni pun dh tak wujud...lepas tok aku meninggal...umah ni diroboh and pas2 wat umah ke depan sikit and sekarang...dah tak de sape lg...opah pun dah meninggal...raya tahun ni entah...sambut kat BK je la kot...

ni kat port dickson...ikut rombongan tmpat keje chu aku...1st time g port dickson...kitorang dulu mmg jarang g jalan2...so sekali dh dpt g mmg cam org jakun jer...

Tuesday, August 5, 2008

Hari Yg Penat

hari ni hari yg paling penat sbb lepas abih ngajo kol 1.05 pas 2 kene g school balik sbb ader bengkel solat ke3 utk budak2 tahap 1(year 1,2 and 3)...semua cikgu kene datang....malas tol aku nak datang...tapi nak wat camner...awal2 ustazah ain dah datang cari sbb nak inform lagi sekali pasal bengkel 2....igt nak wat2 tak tau...tp nmpak gaya nyer tak leh nak elak...aku kene handle 3 mega tp juz 11 org dr kelas 3 mega...
2 sbb nyer cikgu semua kene datang...sbb budak2 ni dh dibahgi2 kan kpd group2 kecil...senang nak uji pengetahuan diorang tentang sembahyang and cara amik wuduk....budak2 tu ok2 la....biase la mase aku darjah 3 dulu pun bukannyer aku hafal sgt surah2 and terutamanya doa qunut and doa iftitah...so tak leh la nak terkejut sgt....yg mmg betul2 hebat pun ader...so aku solute giler...mesti rajin semayang....
kekadang 2 tak leh nak salah kan budak2 ni tak reti semayag sbb mak bapak diorang 2 pun tak semayang...cam ner nak bg contoh kat anak2...sekolah leh tolong ajar jer...tp tak kan la hanye tau teori jer tp tak di praktik kan....kalau tiap2 ari solat mesti dah tahu semua bacaan dalam solat.....
ni esok pun esok sebelah petang ader koko....dua kali aku tak datang...esok tak tau la...tak kan tak nak datang kot...??? tgh pikir2 ni...jgn smpai ader cikgu tegur dah lah...huhu...

Monday, August 4, 2008

Assembley...

first day setelah 2 hari cuti...malas nyer nak g ngajar ni...tp nak wat cam ner...kelas ari ni berderet2 lak....ade 2 jam jer rest....pagi2 chu yg antar kan...hehe...thank u....teringat ari ni ader assembley and aku kene bertugas...bukan nak wat aper pun juz tgk2 bdk ni jer...tolong lurus barisan diorang...suruh diorang senyap and tegur kalau buat bising....budak2 ni kalau tak di tegur, mulalah wat hal....
kelas pertama aku 1 fajar...sambil diorang tgh bace doa aku g write kat board 'Learn a word a day'...depan kelas 1 fajar jer....minggu ni turn aku lak...semalam dah cari dah which one word yg aku berkenan...hehe...entah la grammar aku 2 betul ker tak...aku wat ayat simple2 jer...
lepas kelas 1 fajar aku merajinkan diri g makan kat kantin sesorang....lapar la pulak rasenye....normally g ngan ain ataupun kak za....dah ader dlm 6 org cikgu kat c2...aku wat muke tak malu masuk group diorang...hehe...lantak la walaupun tak diajak...aku ni tukang tadah telinga jer dengar borak diorang...mener yg lucu aku tumpang gelak...haha...karang kate tak reti nak bergaul la pulak...sorang2 jer....
after kenyangkan perut dont know y aku tersangatla rajin g book shop sekolah cari exercise book 4 literature year 4....but tak der and aku beli exercise book 4 year 1 and year 4....dats two book only cost 4 ringgit...hehe...murah giler...2 dollar each....pelik lak aku....
pas 2 aku masuk kelas 4 nilam and then pas rehat budak tahap 1...aku ader kelas sampai balik...2 yg penat 2...berderet....balik 2 chu jgk datang amik...tp mak and ayah aku pun follow sekali...huhu...

Sunday, August 3, 2008

Jalan-jalan

mak and chu sampai umah aku ari jumaat petang...dah nak dekat semayang maghrib la jgk...masya allah banyak giler buah-buahan yg kete gen 2 chu ak 2 angkut...macam2 ada....durian for sure ader...manggis, rambutan, cempedak and jambu batu pun ader....semuanyer berbiji2 sampai menimbun kat dapur umah.....lauk-pauk time kenduri pun di angkut jugak...mak cakap mak we nak kasi kat aku....huhu....banyak betul barang yg di kirim utk aku....buah durian chubby2 sebiji utk aku,rambutan seikat,buah manggis fevourite aku pun ader -special 4 aku katenye from along dua ngan dila (my cousin)...hehe..macam2 la diorang ni....
ni la sepupu aku yg time kecik2 dulu selalu jumpa mase raya jer....kitorang duduk jauh kat shah alam....semua pak and mak sedara aku duk kat area perak jer....so time raya jer la jumpa....dulu kami ni ber 7....aku and 2 org adik aku+along dua and dila+wa,nye and wani....ni jer la cucu2 opah and atuk aku (sebelah emak)....dulu aku mmg rapat ngan sepupu sebelah mak...ayah ni kureng sikit....so time raya kami ni la yg memeriahkan lg suasana raya kat umah tok and opah....main bunga api same pegi kutip duit raya sama....tp 2 dulu...sekarang ni dah lain....tp hubungan aku dgn along dua and dila ok balik beberapa tahun kebelakangan ni....rajin sms and beremel.....zaman dah maju kan....hehe....harap2 ok la....buang yg keruh amik yg jernih...
pagi semalam..(memandangkan ni dah masuk ari baru...hehe..) kami satu family ikut chu ke umah dier kat puchong...tolong kemaskan bilik yg sebelum ni arwah opah aku duduk....sedih lak tgk brg2 opah aku ni....opah dah tak der tgal barang2 dier....ubat,minyak angin,baju2....banyak la....simpan maner yg patut and buang mana yg tak gune...aku and mak aku amik kerongsang, sarung bantal...huhu...boleh pakai nanti...sempat gune internet kat sana sbb sane ader 3G kat batang kali ni hampeh...tolong chu set kan mic utk karaoke.....chu kate dah lame beli mic tp tak tau camner nak buat....try berkaraoke and aku ni mmg berpotensi utk me'nyumbang'kan suara...huhu...
dah kol 5 baru bertolak balik...tp singgah shah alam dulu....cam dah lain skit jer especially kat sek 24....ade nak buat fly over kat jalan sek 24....huhu....tahun depan entah camner la suasana kat shah alam.....terkenang saat2 aku still menjadi warga shah alam.....tp 2 dulu la....duk kat batang kali ni dah nak dekat 3 tahun....best jgk kat bk ni...huhu...singgah kat ole-ole mall di sek 18...pas 2 singgah kat pkns...jalan2 kat dalam pkns and SACC mall....adik aku nak beli kasut...masuk kedai adidas masya allah harganyer....tak sesuai la golongan cam kami ni...adik aku beli kasut kat new balance....murah jer...dah lepas 2 baru bertolak balik batang kali....
singgah jap kat kfc sbb adik aku belanja...hehe...

Friday, August 1, 2008

Kerja Ku

hari ni aku juz ader 2 kelas jer...sejam kat 4 nilam and 30 minit lg kat kelas 1 mega....so duk goyang kaki jer....mula2 dtg td igt cikgu rahman nak sound aku pasal buku record kedatangan 4 nilam ni yg tak aku tutup2 lg utk bulan 7...tp tak de pun....so aku datang2 jer pas punch card and amik buku record kedatangan aku duk membelek cam ner nak tutup buku record utk bulan 7...sebelum ni penah buat tp dah terlupe....
7.45 aku masuk kelas 4 nilam...ari ni wat exercise kat kluster book b....ader beberapa budak tak bwk...termasuk budak faiz...masalah tul mohd faiz ni....semalam dier main pukul2 ngan ader sorang budak kelas 4 nilam gak sampai penyodok sampah patah...padahal aku ader kat depan kelas ngajo seni cam ner nak wat paper bag...ari rabu sebelum 2 pulak aku rampas getah budak2 kelas ni sbb diorang main lastik2 kat dlm kelas aku....terutamanya budak lelaki kat belakang and mohd faiz...dier ni lg...so mohd faiz ni wat muka tak puas ati kat aku....eceh...nak protes la 2...rase cam nak lempang jer...and hari ni tak bawak buku kluster lak...semua nyer budak2 yg same si mohd faiz and budak2 lelaki yg duk kat belakang...angin satu badan aku...kene tengking semua budak2 kelas 4 nilam...nasib la...yg wat hal ader la dalam 5 orang tp satu kelas kene...mengada2 tol mantang2 la aku tak garang...diorang naik lemak....hari ni baru nampak kegarangan aku (kurang lg 2)...huhu....geram betul...dah la tak bwk buku...main2 lak 2 kat belakang...nakal betul....
kelas satu mega semalam aku marah giler kat diorang....masing2 tak dgr aper yg aku cakap....aku cam org bodoh bercakap sorang2 kat depan kelas....biler aku tye tak tau....biler aku ajar tak nak concentrate.....dah la ramai yg tak tau baca....hangin tolllll......sunyi sepi kelas 2....huhu....aku sebenarnyer malas la nak garang2 marah2.....sakit tekak aku tau....terjerit2 kat diorang...tp tak sah kalau tak wat cam 2...diorang semua nanti naik lemak....
hari ni 4 d 2nd time aku jumpa kak ruzaimah....tye cam ner nak bg exercise kat budak2 4 nilam utk literature book:it's raining....lame aku tgu kat library...dah kol 11.25 baru kak ruzaimah 2run...kak ruzaimah ok...baik... semalam aku jumpa kak ruzaimah pun dier byk share cam ner nak bg exercise kat budak2 ni....thanks kak....aku dah set time nak jumpa kak ruzaimah tiap2 ari...
mase nak balik td terjumpa lak dgn cikgu haryani...kp english...dier dah bg task kat aku 4 next week....aku kene tulis kat board "learn a word a day" for next week...so 4 d whole week aku kene amik satu word and pas 2 tulis maksud and contoh ayat....huhu...next week lak aku duty....ngan kak mega,kak lin,ain....so mase assembley ari isnin nanti aku tak leh la duk jer....sbb kene bertugas.....cam seronok la pulak...

dalam ni dah ader word2 nyer...aku kene cari maksud and wat ayat....


ni la word2 nyer....nanti tiap ari tulis kat board...

semalam gak aku dah pinjam buku teks kat spbt....lame gak aku duk cari yg teacher's guide nyer...hampeh...takder la pulak....so aku just pinjam jer buku teks yg utk budak2...nak wat camner...kalau ader yg teachers guide 2 leh la aku follow rancangan pengajaran and activity nyer...igt nak pinjam kak ruzaimah nak fotocopy....

textbook year 1

textbook year 4

aku rembat majalah wanita kak intan...hehe....pinjam ye kak.....kol 12 dah siap2 nak balik....huhu....nasib esok takder aper2 activity kat sekolah....leh tido puas and malam kang nak on9 kot...huhu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...