Friday, December 31, 2010

Sungai Kedongdong..Cuti2 Sejuk Part 2

Dua hari lepas sudah pergi Hotspring..ingat esoknya nak pergi mandi-manda kat tempat lain pulak...tapi memandangkan tak kan la berturut-turut pulak kan...so rest sekejap sehari and baru la plan cuti-cuti mandi-manda lepas tu...cuti-cuti mandi-manda kami kali ini dekat Sungai Kedondong walaupun sebelumnya ingat nak ke Sungai Sedat...ubah lokasi sebab Sungai Sedat dah biasa sangat...
uols pernah dengar tak Sungai Kedondong dekat Batang Kali?..maybe yes and maybe no...OK Sungai Kedondong ni dekat dekat dengan tepi jalan ke Genting Highland...im sure ramai yang tak perasan...actually sendiri pun tak pasti kat area mana eventhough diri sendiri duduk Batang Kali tapi just tau and pernah dengar orang cerita...
senang je nak jumpa..uols akan jumpa perkampungan orang asli dulu and nanti akan nampak kedai makan kat sebelah kiri jalan...haaaa...tu la Sungai Kedondong...

pemandangan dari sebelah kedai makan....sejuk je mata memandang kehijauan alam sekitar...

dekat sini kalau nak parking kat sebelah kedai makan pun boleh....luas juga la tempatnya..or boleh la bawa kereta turun ke bawah...sebab kat bawah pun ada tempat untuk parking kereta...just tepuk dada tanya hati...hehe

tapi kami letak kereta dekat atas je sebab kononya nak dekat tempat salin baju...tak payah jalan kaki jauh-jauh...hehe...tapi suasana kat sini siap berkabus lagi...bestttt...



kabus yang menyelimuti pokok-pokok...cewahhh...

pengembaraan bermula untuk mencari port yang best dan menarik untuk lepak-lepak dan bersantai...

lokasi telah di jumpai...kawasan yang lapang tanpa kehadiran orang ramai...hmmmm....bagus-bagus...tapi macam ada bau busuk sikit sebab tak jauh dari tempat ini orang longgok sampah...overall memang port yang best sebab tak ada orang...may be sebab orang keje kot...

tengok..sebelah air betul-betul...lepas terjun naik makan lepas tu terjun balik...hahaha


bila lokasi sudah di jumpai...masa untuk bentang tikar and pasang khemah...
emak yang sedang menikmati keindahan alam yang maha esa...huhu

usaha yang bersungguh-sungguh dari Cu....Minah baju itam tu pulak siap kerut-kerut kening bagai...hahaha

dah dia bagi bontot pulak...haishhhhhhh.....mak awal-awal dah landing atas tikar...penat yer....hehehe

yaaaaaa....teruskan berusaha....ni siap kepit-kepit mulut lagi...

akhirnya ayah pun masuk dalam gambar ini...kasi bantuan tenaga untuk penyiapan khemah...

siap sudahhh...boleh la kita duduk kannn....

ishhhh...ko awal-awal lagi yer dah masuk...hampeh...penat-penat orang lain pasang ko tau baring je kat dalam tu bila dah siap.....

dekat area situ memang kami saja yang ada...ni la yang best and selesa sebab orang tak de...

bila dah duduk ni...apa lagi keluar la bekal semua...semalam dah penat-penat kukus bagai kan...hahaha...tu baru lepat labu...dalam bakul tu banyak lagi...hehe

kita kasi fokus pada bahan-bahan sumber meneruskan kehidupan kami hari ini di Sungai kedondong...ada bihun goreng, lepat labu ada, apam mekar ada, kerepek ada, telur rebus ada...hahhaa...

lepat labu sudah...kerepek lah pulakk...

ni orang gila terlepas...tapi rajin baca surat khabar...huhu

perut dah kenyang...kita serbu la pulak air....huiyooo air yang jernihhh...

empat orang terdampar atas batu...help-help sambil senyum...hahaha...

ubah posisi dan senyummmm...hehe

posing dalam air sambil tahan perut jangan bagi hanyut....hehehe....

miss malaysia dalam air siap lambai-lambai lagi...hahaha

kami sekeluarga and tukang amik gambar...kang terasa pulak...

muke poyossss

ala2 memandang di kejauhan...huhu

adik and kakak...ape ke he nye tue...

upppp...jaga-jaga...air laju tu...


muka takut air...hahaha

peace....budak tak tau berenang...LOL


mencari port yang lain pulak...


hish..ni yang orang kata sambil menyelam minum air...sambil berendam melantak pulak...ahahah

dah berendam sikit punya lama...akhirnya sejuk gigil-gigil...tu la dah kata naik tadi...tak nak...hahahha

lepas berendam bagai nak rak...makan-makan bagai rak.... dan guling-guling bagai nak rak dalam khemah...akhirnya kami pulang...memang puas la...sehari suntuk kat sini...

Apam Mekar yang Gebussz

Sementara memang dah plan nak pergi mandi-manda kan...kalau dah mandi-mandi mesti perut pun nak kena isi jugak..bila emak dah menglangsaikan kerja-kerja buat lepat labu...(again..sangat laku)...so saya pulak buat APAM MEKAR...bahan-bahan semua dah ada tapi asyik delay je...so dengan semangat nak berendam kat air terjun saya dengan gigihnya meneruskan usaha murni untuk mulut dan perut...hehe...
orait saya akan bagitau bahan-bahan dan cara-cara yang sangat simple..
Bahan-bahan:
2 biji telur
200 ml susu segar
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh ovelette
Pewarna

250 g gula

300 g tepung gandum

Acuan plastik warna-warni
Cara-Caranya:
1) Ayak tepung
2) Pukul telur dan gula sehingga kembang dan gebu...

3) Masukkan Esen Vanilla dan pukul kemudian masukkan ovelette dan pukul lagi..

4) Masukkan Tepung dan Susu Segar secara berselang -seli sambil di pukul hingga gebu...

5) Bahagikan adunan kepada dua bahagian (ikut berapa banyak pilihan warna yang disukai)

Macam saya letak warna merah

and hijau...


6) Masukkan setiap bahagian warna ke dalam acuan...make sure jgn penuh sangat nanti meleleh2 pulak....

7) Selapas itu bolehlah di kukuskan selama 10-15 minit..

tadaaaaa....inilah hasilnya APAM MEKAR yg GEBU....

nyum2...

pilih-pilih...nak merah ada...nak hijau ada...nak campur-campur pun ada...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...