Wednesday, November 23, 2011

Indah yang lemau

snap pic on the balik dari dengar Kuliah dari Ustaz Muien..malas dan lemau...rasa nak tidor je..aishhh...semoga saya dapat mengharungi hari ini dengan indah...lalalala...zzzzzzz

Monday, November 21, 2011

Monday Blues

Assalamualaikum...Good morning...pagi senin yang indah kini kunjung tiba lagi...wawawaa...kenapa kan bila kan tiba kan hari kan isnin kan orang kan selalu kan sebut kan MONDAY BLUES??...saya pelik...kenapa mengapa untuk apa sebab apa..konpius??..lalala...
adakah sebab bila malam Ahadnya terpaksa menghadkan kegoyangan kaki mengadap FB and terpaksa pulak kena gosok baju, kemas-kemas barang untuk pergi opis esok so mood yang dah tak indah itu musibah dari tak boleh nak berjimba-jimba telah terbawak ke hari isnin..so istilah MONDAY BLUES itu muncul...tadaaaaa MONDAY BLUES datang lagi...
or
adakah faktor kerja-kerja yang sememangnya bertimbun-timbun bagai nak rak kat opis terpaksa di hadapi untuk satu tempoh yang panjang (5 hari) or dalam kata lain 2 hari cuti tak cukup maaa nak release tension..maka automatic MONDAY BLUES terus menguasai diri..
or
adakah mengenangkan terpaksa mengharungi rutin harian yang membosan kan...bangun pagi>mandi>siap>sarapan>pergi kerja>jalam jem>parking tak de>kerja bertimbun>lunch>kerja bertimbun lagi> balik kerja>jalan jem>makan malam>tengok tv smbl buat kerja lagi>tido..bla bla..bla...24 7...bole gile wooo...so again MONDAY menjadi musuh yg utama sebab baru nak ikut rutin yang lain sikit time weekend dah terpaksa masuk balik lane rutin yang sama...doiii...MONDAY BLUESSSS~~~~
or
...

...
or
...

...
hahaha......
for me memang kadang-kadang rasa lemau semacam je bila hari Isnin especially kalau dah cuti lama..mood bersepai entah hilang kat mana nak cari pun tak jumpa sebab mood dah main nyorok-nyorok dengan aku...huhu...tapi sebagai seorang manusia biasa yang mak bapak nya bukan orang kaya yang ada harta bilion-bilion sampai 7 keturunan pun tak habis so terpaksa la kerja untuk mendapatkan pendapatan yang halal...ecehhhh...
so untuk mengembalikan mood tu terpaksa la menggunakan mekanism yang tersendiri untuk menyahkan MONDAY yang BLUES itu...contoh...cari balak ensem yang selalu naik komuter so bila hari isnin je leher jadi panjang sebab nak ushar mamat ensem ada ke idak tengah tido ke idak sambil senyum-senyum sendiri angau...hehe..see mamat ensem itu telah influence saya untuk bangun pagi and pergi kerja dengan penuh bersemangat...lalala
and next yang paling penting sekali bak kata pepatah "gendang gendut tali kecapi kenyang perut suka hati"...haha..seeeloknya pergi la bekfes kat tempat-tempat yang best sebelum masuk opis mengadap kerja...contoh...
tadaaaa...

makan makanan yang menyelerakan yang ibarat makanan tu memang tak pernah lagi makan dan teringin sesangat nak makan kalau tak dapat mau meleleh air liur sampai jumpa hari isnin depan nye lagi..ehh paham ke?..haha..


amalan ini telah di praktis sejak azali lagi...bila isnin je makan kat KL Sentral (sebab naik komuter kan..haha)..makan dengan hati yang gembira sambil tengok orang lalu-lalang dengan muka toya nak kejar masa sebab kena punch card..hikhik..seronok weii tengok muka sensorang..haha..tapi ada syarat nye jugak..kalau duit banyak..kalau idak duit dah sipi-sipi je tu..elok la puasa je sambil layan MONDAY BLUES...haha

Friday, November 11, 2011

14 days challenge..

haha..orang nak masuk challenge ko pun nak jugak..tapi akhirnya terima la hakikat apa yang telah terjadi...huhu...actually kat opis ni ada buat 'Nestle 14 Days Corporate Challenge'..dengan influence dari rakan sepejabat aku pun masuk jugak la...konon rugi kalau tak join ada peluang nak turunkan berat badan kan...result selepas di timbang pada 1st day challenge:and the result after 14 days challenge:

untuk lebih memahami maksud perkatan-perkataan yang berada di atas kertas ini mari saya story..hehe


BMI-Body Mass Index (nisbah antara berat dan tinggi)

BMR-Basal Metabolic Rate (jumlah tenaga yang dibelanjakan oleh badan untuk pernafasan ataupun kalori yang di bakar pada ketika tiada pergerakan yang aktif contohnya 8 jam bekerja duduk depan laptop saje..hehe)

Impedance (rintangan yang wujud dalam badan untuk arus elektrik ataupun tindakan otot sebagai pengalir arus elektrik dan tisu bertindak sebagai perintang)

Fat % (Peratusan lemak di dalam berat badan)

Fat Mass (Jumlah berat lemak di dalam berat badan)

FFM-Fat Free Mass (mana-mana tisu badan yang tidak mengandungi lemak contohnya otot, tulang, tisu, air)

TBW- Total Body Water (jumlah air yang disimpan di dalam badan)
*TBW terdiri daripada antara 50% -70% daripada jumlah berat badan. Kebiasaannya, lelaki cenderung untuk mempunyai air berat badan yang lebih tinggi daripada wanita kerana jumlah yang lebih besar otot.

Desirable Range (Julat yang sihat untuk Fat % dan Fat Mass)


haaaa...rasakan berat naik 200 g lagi..BMI naik lagi...kesimpulannya pemilik blog ni sekarang telah obes...waaaa...rasakan berat naik 200 g...walaweyhhhh...eventhough Fat Mass turun sikit TBW pon naik sikit...tapi saya gemok..uwaaaaa~~~~

Wednesday, November 9, 2011

Burger Pak Abu

bila balik je dari opis mesti pening sebab tak tahu nak makan apa untuk dinner...huhu...bila balik je pening...bila pening je mesti aku balik rumah...hahahaa...pengsan...LOL...tu sebenarnya sebab kemalasan yang melampau...cer kalau rajin masak ke mesti tak de jadi issue...doiii...

tapi nasib la ada Pak Abu yang tercinta...terbaik dari ladang...haha...hari ni dinner saya adalah burger buatan dari Kedai Pak Abu..tak de la pening-pening lagi...ecehhh...

texture luar yang menarik...dengan di limpahi oleh mayonis beserta kuah blackpapper and sos cili..peghhhh...terbaek3...

sebenaunya aku order Burger Oblong Ayam..tapi last-last dapat Burger Ayam je...hadoii...tapi tak pe naseb sedap gakss...makan burger sambil tengok Team Bola Sepak Malaysia lawan Thailand...huhu...congratz Malaysia...TERBAEKKK~~~

Saturday, November 5, 2011

Makan di Meals Station, KL Sentral...lagi..

Sekali lagi makan di Meals Station, KL Sentral...kena pukau lagi ker?..huhu...but this time dapat snap gambar..malangnya nak fokus Meals Station's Logo tapi pak cik botak lak yang enter frame sama...hehe..

suasana di dalam Meals Station KL Sentral...Rakan terdekat Meals Station>>>Rasa Mas...my menu's selection for today...hehe...ade nampak kah?.. tadaaaa...and this is the menu...
Hot White Coffeenot to forget my favourite Keropok Lekor yang panas-panas..

sambil makan sensorang sambil tengok orang lalu lalang..hehe...ko layan tgk orang je kang komuter lari weiii...huhu..

Friday, October 28, 2011

Air Asia Check In

sementara nak berterbangan esok and pulak tu menggunakan penerbangan tambang murah...so semua pun nak murah..ehhh...haha...sebagai nak menyenangkan proses check in dan mengelakkan beratur panjang (katanya)..setiap penumpang di galakkan untuk Self Check In di Web or Mobile...so nak mengelakkan membayar sepuluh hengget so kena la Self Check in..huhu..

saya dah try dua-dua jenis Check in..Web Check In ke Mobile Check In ke..dua-dua dah try..hehe..sekarang saya mahu kasi tunjuk..

A) Mobile Check In - senang giler sebab follow je step.. -masukkan booking number -contact details -last sekali pesanan penaja so bila dah check in kita kena dapart kan boarding pass dan nanti akan di berikan 2D Code untuk di scan and print di Kiosk Airasia di mana?..di LCCT yer..heheB) Web Check In - ni pun senang jugak..macam tadi masukkan Booking Number







-Click kan penerbangan pilihan untuk Check In...dan juga details passenger..

-Check bagguage pilihan..



-and boleh pilih Bording Pass di hantar ke email or 2D code di handset..

-all the important notice..



-and lastly boleh print Boarding Pass

tapi jangan bimbang kalau Boarding Pass tadi hilang atau tersalah letak...boleh reprint boarding pass dengan masukkan Booking Number..senang je...

tadaaa...my Boarding Pass...yeappieee..







so Boarding Pass dah ada..passport dah ada...duit dah tukar..beg dah packing...tunggu esok je...haha...tak sabarnyeeee~~~

Wednesday, October 26, 2011

Faridah Rice Shop..terbaek

ada kedai makan terbaru di Batang kali yang menawarkan masakan yang sedap hingga menjilat tumit...wawawa...dan inilah namanya...tadaaaa...lauk-lauk yang menjadi specialities untuk Kedai Makan ini...

hahaha...datang la...

Tuesday, October 25, 2011

Meals Station, KL Sentral

sekarang dah ada tempat makan yang baru di KL Sentral...yeayy..Meals Station namanya...tapi tak tahu la pulak bila restoran ni mula wujud kat situ..perasan pun bila on the way datang opis and singgah KL Sentral semalam..'eh dah bukak restoran baru kat sini rupanya'....ngeheee..lokasi restoran ni dulu adalah Restoran Warong Kita or opposite to Restorant Rasa Mas..warong kita used to be my favourite place for breakfast dulu...bila dah tak travel naik komuter tetiba je Warong Kita pon gulung tikar...haiyaaa...sedih my peberet place dah closed...


di Meals Station ni menyediakan menu untuk breakfast, lunch, tea time, dinner...kira dari makana untuk pagi sampai petang ada..menu nya yang biasa kita boleh jumpa di mana-mana kedai-kedai makanan di Malaysia..kira makanan rakyat Malaysia ada kat sini..Nasi lemak ada, Mee kari, Roti Bakar, Keropok lekor dan banyak lagi..



menu-menu yang boleh di pilih..



order sheet...di mana kita boleh memilih apa juga makanan atau minimuan pilihan tanpa perlu rasa tertanggu akibat waiter/waitress yg menunggu di tepi meja..huhu



pilihanku untuk lunch semalam..honey lemon..


and dried noodle..



ada ayam tabur kat atas..



and ada sup fishball and sayur salad..sayur ni dia main celop je kot..hehe



and total amount untuk lunch saya ialah...


apa-apa sahaja maklumat tentang Melas Station boleh klik di sini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...