Friday, January 21, 2011

Ubi kayu Naik Jip..

ape yang korang rasa tentang gambar ni??...hahaha...sila teka...

sila abaikan entiti yang tiba-tiba enter frame gambar ni...

elok je spesis ni landing kat dalam tu...huhu

ingatkan manusia yang mempunyai nama jer naik kereta...spesis ubi yang bernama kayu ni pun tahu naik kenderaan yang mempunyai enjin...kalau 'dia' ada mulut agaknya apa yang dia cerita kat kawan-kawan dia ek?..."Hari ni tuan aku bawak aku gi jalan-jalan naik ...bla bla bla..." hahahaha...


Teluk Intan..Mee Mastan Ghani..

hari tu satu family pergi jalan-jalan ke Teluk Intan...sebenarnya ada tujuan lain pergi sana..tapi sementara dah lalu ke Teluk Intan ni kan..tak sah kalau tak singah makan kat Mastan Ghani..saya tau mesti ramai yang dah tau pasal Mastan Ghani ni especially kalau sebut pasal mee rebus and rojak...yang paling best and terbaik di Teluk Intan...

restoran Mastan Ghani ni banyak jugak kat tempat lain tapi for me yang paling best tetap dekat kedai lama dia...dekat-dekat dengan Menara Condong tak silap Jalan Selat namanya...pernah makan dekat satu kedai dia tak jauh dari kedai lama dia ni...tapi rasanya tak sesedap yang makan kat kedai lama..haha..tukang masak lain-lain kot...

daripada luar dah nampak dengan jelas kedai Mastan Ghani ni.. suasana di dalam..



muka penuh dengan kesabaran menunggu makanan tiba...


yeay..air kami telah sampai..air sirap cincau kegemaran mak...dekat sini hanya ada mee and rojak...air pulak air sirap cincau, air laici and ABC...pernah pesan teh ais tapi jawapannya tak de la..haha...sekali tengok list menu dia..patut la pon..haha..



dan inilah mee rebus tambah+rojak...jangan bimbang harga tetap sama...RM 2.50 je..




lihat mak ku sedang bersungguh-sungguh menikmati mee mastan yang enak..



makan sehingga licin...tiada kesan langsung..hehe

orait habis pusing-pusing kat Teluk Intan and on the way balik rumah sempat singgah rumah mak cu...tengok apa saya makan kali ni...ubi rebus cicah kelapa and ikan masin...walaweyh...perghhhh sedap hingga menjilat pinggan..haha


Thursday, January 20, 2011

Happy Thaipusam allz

mulakan hari dengan nasi lemak makan bersama sambal ikan bilis, rendang daging, telur rebus dan timun beserta segelas besar air milo yg kawww di pagi Hari Thaipusam yang indah...
before i forgot...i would like to wish all my Indian friends SELAMAT HARI THAIPUSAM...semoga happy di hari ini...yeayyyy...

Friday, January 14, 2011

Kuih Puteri yg Sgt Ayu...

Lately ni aku mcm rajin giler je nak try buat semua jenis benda....benda tu benda kan la tp...haha...patot la badan ko naik bg di pam2...huhu...
semalam aku terlebih rajin nak wat kuih puteri ayu...ni resipi dr mak cik aku...dah lame nak wat....acuan tue dah beli since umah lame lg...tp br skang nak buat...huhu...bape taun daaa...
kebetulan check2 resipi semua dah ade barang2 nya...tinggal kene beli kelapa parut jer...lg senang laaa...terus on...huhu...
antara bahan2 utk resipi ni:
3 biji telur
1 1/2 sudu gula
1 sudu besar ovelette
1 cawan santan
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh pewarna hijau
Kelapa parut
Garam secukup rasa

Cara-cara nak buat nya sgt la senang....sebab masuk2 je dah siap...haha

1. Pukul telur dengan gula sampai kembang..

2. Masuk kan ovelette dan pukul lagi...

3. Masuk kan santan, pukul sebati..

4. Lepas tu masukkan tepung gandun dan kacau sekata..

5. Akhir sekali masuk pewarna hijau...

6. Kelapa parut di gaul bersama garam secukup rasa...

7. Masukkan kelapa ke dalam acuan dan tekan kan sehingga padat...

8. Tuangkan aduana ke dalam acuan dan kukus selama 10-15 minit..

ni adalah pekerja separuh mahir yg telah menawarkan diri untuk bekerja tanpa gaji...haha...thanksss adik ku...

and.......

TADAAAAAA.....

siap sudah kuih ku....sila laaah rasa...hahahaha


Wednesday, January 12, 2011

My Cousin's Engangement...

last saturday i have attended my cousin engangement...dah lame couple kan...ape lg elok benor la...heeehe...mula2 igt mcm tak nak datang tapi bila fikir balik...ish2 jahat la cuba kalau orang tak nak datang majlis ko...ape ko rase...haaaa...terus ubah fikiran...orait2 saya datang....
gerak dari rumah ala2 lemah gemalai ye la kan macam malas nak pegi at first so of course sampai sungkai pun lambat...siap Mak Cu call dah sampai mana sebab boleh tunggu makan tengah hari sama2..tapi anak saudara dia ni cakap tengah siap2 belum gerak lagi...looooor.. sampai2 jer semua dah sampai...yang dari Subang and KL lame dah sampai...tapi kami yang rumah terlampau la jauh kat Batang Kali tue la yang last sekali sampai...haha...soweyy..
sampai jer semua pun tengah sibuk potong itu potong ini...masak itu masak ini...kami yang baru sampai ni terus je di suruh makan...ngeheee...bagus sebab kami semua dah tertinggal tren kan...orang dah makan kan kami baru sampai kan...haahaa...
as usual kalau datang Sungkai, Pak Cu saya ini sangat la menjaga perut dan pemakanan kami tetamu yang bertandang...orang yang paling kelam kabut...kalau boleh semua benda dia nak beli dia nak cari bagi makan kat kami semua...huhu...sometimes okey la kan kalau perut memang tengah lapar but sometimes aduiii..cukup-cukup la sebab dah kenyang sangatttt....hehe..
lepas berenak-enakkan makan baru la joint mak cik-mak cik ku buat kerja...tolong tengok je la tapi...haha...apadaaaa...my cousin and my aunty (ecehhhh) tengah membelah telur untuk Laksa...yang kat dlm bekas tu dah bertimbun daun salad, timun, cili dan segala macam sampah sarap bak kata Pak Cu aku untuk Laksa...hmmmm...bau laksa dah semerbak terus lapar balik...
usaha bersungguh-sungguh daripada wakil-wakil pihak perempuan untuk melicinkan lagi perjalanan majlis...haha...

Wan Cik pula macam biasa menjadi orang penting di setiap Majlis Tunang dan Kawin anak2 buahnya untuk mengubah pulut kuning untuk di jadikan hantaraan...aku booking dah siap-siap untuk Majlis aku...hahahaha...bila entah...sabarrrr..pulut yang di masukkan kedalam mangkuk dan di padat-padatkan...
dan di keluarkan dari mangkuk dan di letakkan ke atas pinggan yang cantik...
dan di buat garisan lurus di atas pulut....
dan di letakkan bunga cengkih di sepanjang garisan tadi...amacam ada cantik kah?
dan akhirnya di balut dengan plastik bunga-bunga dan di ikat reben cantik...
kalau di dalam kaum-kaum ibu ...di luar kaum-kaum bapa and anak teruna yang sibuk menyusun atur hidangan...
susun susun yer...yang ko nak jengah-jengah dalam dulang hidangan tu nape dik oiii??

kelihatan adik pengantin (pengantin kahh???) dan pemuda bersweater coklat sedang sibuk mengeluarkan gelas...rajin nooo korang dua ni...tiada gosip dan skandal yer di sini...harap maklum...
ish malu plak tak nak masuk dalam gambar...hehe
Akhirnya tetamu yang di tunggu sudah pun tiba...semua bersiap sedia menyambut kehadiran tetamu penting...mana nya tak penting...kalau tetamu ini tidak datang tak de nya majlis...kalau tak de majlis cousin aku tak la bertunang...huhu...

semua beratur sebaris macam pak menteri nak datang rasmikan majlis...hahaha....

antara rombongan pihak lelaki yang hadir...

dan semuanya duduk berkumpul...lepas tu nak up kan ghege hantaran nak kasik tetap tarikh kawin...ya runding kak runding...tak dengar pulak ade berpatun-pantun kah?..."kami datang dengan berhajat untuk menyunting bunga di taman...bla bala bla...hahahaa


tadaaaa...bertunang sudah...

pasangan adik beradik...

some of my family member...

family member yang terbaru...Aishy Alisya binti Azlan...welcome to the club..haha
suasana di luar rumah...
suasana di meja makan....
suasana di meja yang terletaknya hantaran...green from pihak perempuan

and blue from pihak lelaki..

ko ape hal ade kat jadi model bakul buah-buahan pulak ni?

jumpa cupcake warna ijau...nak cuba buat cupcake la nanti...bahahaha...pulakkk...

so semua nya pun selesai..congratz to Ani sebab dah jadi tunangan orang...insya allah next June Majlis Kawin...don't worry i'll be coming..susah ni jadi orang penting....wahahahha...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...