Sunday, April 17, 2011

Trip to Sabah: Last Day Bye2 KK

sampai la masa untuk pulangg...but before that kena pulangkan semula kereta...tapi lambat la pulak diorang nak sampai...ingat tak boleh tunggu lama dekat area departure ni...takut punya pasal akhirnya termasuk dekat area car park..huhu...rugi beb kena bayar..hadoi..dah sampai KKIA baru tahu dekat Japan earthquake..patutla flight delay..



makanan kami di atas langit di dalam perut kapal..hehedan akhirnya beg telah tiba dengan selamatnya...haha Trip ni lah yang paling menarik dan best sebab it was our first time naik flight and keluar dari Semenanjung..lepas tu dapat pergi satu family...


lesson learn from this trip:

1) Please make sure cari seberapa banyak maklumat yang penting tentang tempat yang nak di tuju...penting sebab takde la lost bila sampai kat tempat orang

2)GPS perlu ada untuk travel without tour guide..sangat membantu dan tak perlu risau sebab akan tunjukkan route yang betul..percayalah..

3)sediakan intinerary untuk setiap hari sebagai guide line...tapi kalau tak ikut pun tak pe sebab itu sebagai guide line je..

4) make sure hotel dan kereta sewa dah di booking..kalau tak de hotel pun make sure kereta memang boleh dapat on time waktu sampai kat KKIA..senang nak cari hotel lepas tu..hotel kat KK agak senang nak cari sebab banyak dan boleh pilih ikut bajet...

5) please sesangat jangan pilih kereta kecik kalau nak ke Kundasang..haha..memang la boleh lepas tapi agak sesak nafas jugak la..risau..

6) any info pasal sabah boleh check dekat sini>>Sabah

Trip to Sabah: Last Day

sedih sebab hari ni hari terakhir kat Sabah...kejap je rasanya...tak puas nak jalan-jalan lagi sebab ada antara tempat yang tak dapat nak pergi sebab faktor-faktor persekitaran yang tak mengizinkan...sobsob...

lepas check out and say bye-bye to TM Resort...kami tinggalkan Kundasang dengan memori yang indah...on the way ke Kota Kinabalu singgah sekejap di Pekan Nabalu untuk shopping...Auntie yang baik hati bagi diskaun...Sampai ke Kota Kinabalu suasana panas...hehe..dah terbiasa cuaca sejuk kan..kihkih...perut pun automatic jadi lapar...baru tau kalau sejuk ni makan pun kurang..pelik..hehe..

singgah kat area Wet Market/Pasar Besar Kota Kinabalu...dan makan kat atas Pasar Besar Kota Kinabalu...ada banyak gerai-gerai makan tapi agak was-was..takut termakan di gerai yang tidak halal..lepas kenyang kami berjalan-jalan di pasar-pasar yang berdekatan untuk ber shopping...lagiiii.....dekat area Pasar Besar Kota Kinabalu ini ada Pasar Ikan Masin, Pasar Kraftangan/Pasar Filipin dan Pasar Buah-buahan...Pasar Buah-buahan..area Warisan Square..tak jauh dari Pasar Buah-buahan..

Saturday, April 16, 2011

Trip to Sabah: 3rd Day Part 3

aktiviti petang di hari ke tiga di Kundasang di teruskan...setelah mandi-manda dan makan-makan lepas penat berjalan-jalan di Pekan Kundasang kami meneruskan misi berjalan-jalan di tempat lain..tempat yang di tuju adalah Kinabalu Park ...

on the way nak ke Kinabalu Park tiba-tiba hujan..haiya..saba je la..sebab bersemangat punya pasal main redah je...fee untuk Kinabalau Park adalah RM 3 /person..jalan di sini agak sempit dan hanya muat untuk dua buah kereta sahaja...bila kereta or taxi or van lalu memang kena slow...kalau part yang selekoh tajam tu tetiba je muncul...serius seriau betul...huhu...mulut tak payah kira la terkumat kamit baca macam-macam ayat...

orait perkenalkan kereta yang membawa kami di sepanjang Trip ni..haha...sangat berjasa...thanks keta Viva yang hebat..lala..5 orang naik Viva je...gile kentang tak...haha..rent this car dekat Borneo Rent a Car ...last minute booked...RM120 per day..

kabus yang meliputi kawasan Gunung Kinabalu selepas hujan...

nak masuk galeri tapi dah tutup..sedihhh....

balik dari Kinabalu Park ingat nak singgah kebun Strawberry...tapi hujan yang lebat memaksa kami pulang sahaja...plan nak ke Ranau juga cancel sebab faktor jalan yang tak berapa nak elok...balik Resort and lepak-lepas menkmati alam..hahasempena malam terakhir di Kundasang...kami buat party magee...lalalalaa...sedap giler makan panas-panas dengan cuaca sejuk...masyukkk...

malam yang indah tapi kena pack barang sebab esok nak check out...sedihhhhh~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...